Dėl būsto dirbo ir trijuose darbuose, bet liks be nieko: šokiruoja, kas vyksta Kinijos NT rinkoje

Kinijos nekilnojamojo turto konglomerato „Evergrande“ bėdos tapo vienu šios šalies ekonomikos pagrindinių stabdžių. O dėl to nukentėjo gausybė gyventojų, nesulaukiančių jiems pažadėtų būstų.

Pastatais vaiduokliais Kinijos didmiesčiuose virsta nebe pavieniai daugiabučiai, o jau ištisi jų kvartalai.<br>Scanpix, AFP nuotr.
Pastatais vaiduokliais Kinijos didmiesčiuose virsta nebe pavieniai daugiabučiai, o jau ištisi jų kvartalai.<br>Scanpix, AFP nuotr.
Pastatais vaiduokliais Kinijos didmiesčiuose virsta nebe pavieniai daugiabučiai, o jau ištisi jų kvartalai.<br>„Scanpix“ nuotr.
Pastatais vaiduokliais Kinijos didmiesčiuose virsta nebe pavieniai daugiabučiai, o jau ištisi jų kvartalai.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-10-15 21:29

Dar prieš dvejus metus stambiausia kinų nekilnojamojo turto (NT) kompanija nesugebėjo sumokėti kreditoriams daugiau nei 100 mln. dolerių skolos.

Bankrutuojanti įmonė mėgino tartis, bet panašu, kad jos laukia liūdna pabaiga: šią savaitę kompanijos įkūrėją ir kelis kitus vadovus sulaikė teisėsauga.

Kitas Kinijos nekilnojamojo turto milžinas „Country Garden“ irgi balansuoja ant išlikimo ribos – neseniai įmonė paskelbė per pirmąjį pusmetį patyrusi rekordinį 6,7 mlrd. dolerių nuostolį.

Šių kompanijų klientai dabar sėdi lyg ant adatų.

Būsto taip ir nesulaukė

„Kai apie tai pagalvoju, nuolat verkiu. Gaila ir sūnaus, ir savęs“, – BBC pasakojo Guo Tiahran (vardas jos prašymu buvo pakeistas) iš Henano.

Moteris su vyru, jau beveik sulaukę 60 metų, 2021-aisiais nutarė sumokėti sutaupytus maždaug 30 tūkst. dolerių kaip pradinį įnašą, kad sūnui nupirktų butą name, kurį statė „Evergrande“.

Šeima dar įsipareigojo bankui mokėti paskolą, kuri siekia net 75 procentus jų pajamų (gaunamos pensijos).

Bet praėjus vos keliems mėnesiams nuo įsigijimo nebaigto namo sienos jau pradėjo skilinėti.

Pastato statybos darbai jau buvo sustoję dėl NT kompaniją užklupusių problemų.

Buto raktus sūnus turėjo gauti šių metų gruodį, tačiau akivaizdu, kad to nebus, – niekas ten būstų nebeįrenginėja.

Nukentėjusiųjų – milijonai

Tokia nekilnojamojo turto krizė turi skaudžių padarinių visai valstybei.

Juk stringant statyboms (o NT rinka sudaro net trečdalį Kinijos ekonomikos pajėgumų) užsakymų netenka ir konstrukcijų gamintojai, ir plieno ar cemento fabrikai.

Ir visa tai vyksta tuo metu, kai eksporto rodikliai prastėja, o jaunimo nedarbo lygiui pasiekus 20 proc. jis išvis nebeskelbiamas.

Tačiau Pekinas nenori, kad tikrąją padėtį žinotų visi.

Valstybinė žiniasklaida nutyli NT sektoriaus problemas, mėginantys protestuoti nusivylę pirkėjai sulaukia nebent pareigūnų dėmesio.

Bet ylos maiše nepaslėpsi – juk „Evergrande“ nebaigė statyti net pusantro milijono daugiabučių. Tad nieko nuostabaus, kad kinų socialiniame tinkle „Weibo“ naujienas apie NT sektoriaus krizę stebi šimtai milijonų vartotojų.

„Kaip jie kada nors baigs statyti tuos namus? Juk už daugelį šių butų buvo sumokėta net kelių kartų santaupomis“, – piktinosi vienas jų.

Kitas vyras skundėsi dirbęs net trijuose darbuose, kad galėtų gauti paskolą, tačiau dabar likęs be būsto.

Nustojo mokėti įmokas

Kai prieš dvejus metus paaiškėjo, kad „Evergrande“ iš esmės yra nemoki, prie jos būstinės Šendžene vyko protestai. Jų pasitaiko iki šiol.

Pokalbių svetainėse nukentėję pirkėjai susitaria, kada ir kur eis pareikalauti savo įsigyto turto.

„Mes patys susiorganizavome, kad pasiektume ir vyriausybę.

Mūsų tiek daug, kad problemos negalima ignoruoti“, – aiškino Guo Tiahran.

Ji neslėpė, kad vietos pareigūnai protestuotojus įspėjo nebendrauti su žiniasklaida ir pažadėjo, kad statybos netrukus bus atnaujintos.

Tačiau tuo mažai kas tiki, todėl dalis šių žmonių net nustojo mokėti paskolų įmokas bankams.

„Jei iš jų ir toliau bus reikalaujama pinigų, tie gyventojai keliaus nakvoti į bankų būstines“, – grasino Guo Tiahran. 

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.