Vilniaus oro uosto naujojo išvykimo terminalo stogą dengs 5 tūkst. kv. metrų saulės kolektorių

Vilniaus oro uosto naujojo išvykimo terminalo stogą dengs 5 tūkst. kv. metrų saulės kolektorių. Skaičiuojama, kad tai patenkins apie trečdalį viso naujojo išvykimo terminalo elektros poreikio, praneša Lietuvos oro uostai.

Vilniaus oro uosto naujojo išvykimo terminalo stogą dengs 5 tūkst. kv. metrų saulės kolektorių.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus oro uosto naujojo išvykimo terminalo stogą dengs 5 tūkst. kv. metrų saulės kolektorių.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 16, 2023, 10:22 AM, atnaujinta Oct 16, 2023, 10:23 AM

„Atsinaujinančios energijos technologijos yra labai svarbi darnios Lietuvos oro uostų plėtros dalis. Šiuo projektu atveriame naują pažangos lygį, kai mažindami savo poveikį aplinkai galėsime aptarnauti dvigubai daugiau keleivių“, – sako Lietuvos oro uostų Plėtros departamento direktorius Arnas Dūmanas.

Moderni dvipusių saulės kolektorių sistema iš viso dengs apie 70 proc. būsimo terminalo stogo ploto ir užtikrins 488kW galią. Iš saulės pasigaminta elektros energija turėtų patenkinti apie 30 proc. viso nuolatinio elektros poreikio 14,4 tūkst. kv. metrų terminalo pastate.

Pasak A. Dūmano, skaičiuojama, kad dvipusių elementų sistemos efektyvumas yra maždaug penktadaliu didesnis už įprastų saulės kolektorių.

„Tam, kad dvipusiai kolektoriai veiktų maksimaliai efektyviai, prieš tai bus įrengta balta stogo danga. Šis tvariosios architektūros sprendimas taip pat leis ženkliai efektyviau naudoti būsimas vidaus patalpų šaldymo sistemas, nes baltas stogas mažiau įkais ir mažiau šildys vidaus patalpas, kurias vėliau reikėtų atvėsinti“, – sako Lietuvos oro uostų plėtros departamento direktorius.

Be to, numatyta, kad naujasis terminalas naudos penkis kartus mažiau šildymo energijos negu dabartiniai oro uosto terminalų pastatai.

Saulės kolektorių įrengimo darbus numatyta atlikti 2024 metų gegužės–rugpjūčio mėnesiais. Visi darbai turi būti atlikti taip, kad A++ energinės klasės pastatui po statybų pabaigos galėtų būti suteiktas „BREEAM Good“ lygio sertifikatas.

Lietuvos oro uostų duomenimis, pastačius naująjį 14,4 tūkst. kv. metrų terminalą, bendras Vilniaus oro uosto keleivių terminalų plotas išaugs trečdaliu, o keleivių pralaidumas – dvigubai (nuo 1 200 iki 2 400 keleivių per valandą).

Dviejų aukštų pastato pirmajame aukšte veiks keleivių registracijos erdvė su savitarnos zona, kurioje bus galima savarankiškai ne tik registruotis skrydžiui, bet ir priduoti bagažą. Taip pat bus įrengtos bendros viešos erdvės, kavinės ir kitos komercinės zonos bei oro bendrovių biurai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?