Kinijos ekonomika trečiąjį ketvirtį augo, bet įtampą kelia neramumai NT sektoriuje

Kinijos ekonomikos augimas trečią ketvirtį sulėtėjo, tačiau vis vien pranoko lūkesčius, rodo trečiadienį paskelbti duomenys.

Pekinas, Kinija.<br>Pixabay.com nuotr.
Pekinas, Kinija.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2023, 1:04 PM

Prie liepos-rugsėjo mėnesiais fiksuoto 4,9 proc. augimo prisidėjo prognozes viršijusi mažmeninės prekybos statistika. Ekspansija užregistruota prieš tai stebėjus kitus teigiamus rodiklius, liudijančius tam tikrą stabilumo laikotarpį, anksčiau kelis mėnesius fiksavus silpnumą, nors buvo atšaukti griežti „nulinio COVID-19“ ribojimai.

Nepaisant visko, šalies pareigūnai vis dar būgštauja dėl neramumų nekilnojamojo turto sektoriuje, kuris ilgą laiką yra atsakingas už maždaug ketvirtadalį Kinijos bendrojo vidaus produkto (BVP), remia tūkstančius įmonių ir yra didelis darbo vietų šaltinis.

Šis sektorius kelis dešimtmečius mėgavosi stipriu augimu, tačiau sunkumai, su kuriais pastaruoju metu susidūrė tokie svarbūs žaidėjai kaip „Evergrande“ ir „Country Garden“ ėmė kenkti pirkėjų pasitikėjimui.

„Country Garden“, viena didžiausių Kinijos nekilnojamojo turto bendrovių, praėjusį mėnesį negebėjo sumokėti paskolos palūkanų, kurių bendra suma siekia 15,4 mln. JAV dolerių. Iki tol ilgai nebuvo abejojama šios kompanijos finansiniu patikimumu. Grupei buvo duota 30 dienų atlikti mokėjimą, tačiau jei ši to nepadarys, kompanijai gresia defoltas. Terminas baigiasi trečiadienį.

Kinijos Nacionalinis statistikos biuras trečiadienį pareiškė, kad per pirmus tris 2023 metų ketvirčius šaliai teko susidurti su „sudėtinga tarptautine aplinka ir sunkiomis užduotimis skatinant reformas, plėtrą ir stabilumą“.

Nors valdžios institucijos pastaraisiais mėnesiais išplėtė paskatas, taikomas perkant nekilnojamąjį turtą, pirkėjai išlieka atsargūs. Fiksuojant lėtą augimą, namų ūkiai stebi savo išlaidas, o tai šiemet pakenkė vartojimui. Nepaisant to, savaitės trukmės nacionalinė šventė spalį padėjo išauginti išlaidas, skiriamas turizmui ir kitoms paslaugoms. Mažmeninė prekyba – pagrindinis namų ūkių vartojimo rodiklis – rugsėjį, lyginant su analogišku ankstesnių metų mėnesiu, viršijo lūkesčius ir išaugo 5,5 proc.

Raginimai imtis skatinimo priemonių

Tačiau vyriausybė ir toliau sulaukia raginimų imtis priemonių ekonomikai pagyvinti.

Nors lyderiai jau yra pristatę virtinę tikslinių skatinimo priemonių, skirtų įvairiems sektoriams, didėja spaudimas paskelbti apie platesnę paramą.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) trečiadienį paragino Kiniją įgyvendinti „išsamią strategiją problemoms nekilnojamojo turto sektoriuje spręsti“. „Silpnesnio Kinijos augimo artimiausiu laikotarpiu perspektyvos slėgs regiono augimą“, – nurodė institucija ir pridūrė, kad skolų veikiamas šalies nekilnojamojo turto sektorius neigiamai veiks paklausą visame regione.

„Bloomberg News“ praėjusią savaitę skelbė, kad Pekinas svarsto galimybę išleisti beveik 140 mlrd. JAV dolerių vertės valstybės skolos vertybinių popierių, siekdamas paskatinti sunkumų veikiamą ekonomiką. Gautos lėšos būtų skiriamos įvairiems projektams.

Tačiau stebėtojai sako, kad mažai tikėtina, jog laukia didelis išlaidų šuolis, panašus į stebėtą 2008 metų finansų krizės metu.

Poreikį priimti daugiau paramos priemonių trečiadienį taip pat paliudijo pramonės gamybos augimo duomenys – atitinkamas įvertis rugsėjį nekito ir sudarė 4,5 proc. Tuo metu nedarbo lygis miestų teritorijose sumenko iki 5 proc.

Naujienų agentūros AFP apklausti analitikai prognozavo, kad Kinijos BVP trečią ketvirtį išaugs 4,3 proc. Tuo metu „Bloomberg“ apklausti ekspertai numatė 4,5 proc. prilygstančią ekspansiją.

Kinija savo ruožtu šiemet siekia maždaug 5 proc. ekonomikos augimo.

Pasak Zhango Zhiwei iš įmonės „Pinpoint Asset Management“, užfiksavus trečio ketvirčio ekonominių duomenų pagerėjimą mažėja tikimybė, kad Kinijos vyriausybė ketvirtą ketvirtį imsis skatinimo priemonių, nes veikiausiai bus pasiektas 5 proc. augimo tikslas.

Pernai Kinijos ekonomika paaugo 3 proc. Augimas nesiekė oficialaus 5,5 proc. tikslo.

Nepaisant to, Stephenas Innesas iš bendrovės „SPI Asset Management“ perspėja, kad Kinija ir toliau susiduria su ekonominiais pavojais. „Didelis Kinijos įmonių ir vietos valdžios įsiskolinimas, kuris dažnai įvardijamas netvariu, kelia pavojų ekonomikai. Valdyti šią skolą nesukeliant finansų krizės yra didžiulis iššūkis“, – sakoma S.Inneso pranešime.

Jame priduriama, kad ilgalaikėje perspektyvoje iššūkius kelia tarp Pekino ir Vašingtono tvyranti prekybos įtampa ir senėjanti Kinijos populiacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.