Ruošiamės Vėlinėms: 5 patarimai, kaip ramiai pasiruošti ramybės kupinai dienai

Jau netrukus visoje Lietuvoje bus minimos Visų Šventųjų ir Vėlinių šventės. Jų metu artimųjų kapus lankys tūkstančiai šalies gyventojų, kartu su savimi pasiimsiantys ir galybę gėlių bei žvakių. Tam, kad šventinė ramybė nebūtų drumsčiama, rekomenduojama jau dabar pasirūpinti reikalingomis priemonėmis, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

au netrukus visoje Lietuvoje bus minimos Visų Šventųjų ir Vėlinių šventės. Jų metu artimųjų kapus lankys tūkstančiai šalies gyventojų, kartu su savimi pasiimsiantys ir galybę gėlių bei žvakių.
au netrukus visoje Lietuvoje bus minimos Visų Šventųjų ir Vėlinių šventės. Jų metu artimųjų kapus lankys tūkstančiai šalies gyventojų, kartu su savimi pasiimsiantys ir galybę gėlių bei žvakių.
au netrukus visoje Lietuvoje bus minimos Visų Šventųjų ir Vėlinių šventės. Jų metu artimųjų kapus lankys tūkstančiai šalies gyventojų, kartu su savimi pasiimsiantys ir galybę gėlių bei žvakių.
au netrukus visoje Lietuvoje bus minimos Visų Šventųjų ir Vėlinių šventės. Jų metu artimųjų kapus lankys tūkstančiai šalies gyventojų, kartu su savimi pasiimsiantys ir galybę gėlių bei žvakių.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 24, 2023, 4:00 PM

„Tendencijos rodo, kad metų pradžioje stipriai išaugusi infliacija paveikė daugelio prekių, tarp jų – ir skirtų Vėlinėms, kainas. Tačiau mūsų prekybos tinklui jas pavyko išlaikyti panašias į pernykštes, o kai kurių – net ir mažėjo. Tęsiame savo misiją – siūlyti geriausią kainos ir kokybės santykį, ir tai galioja visoms prekių kategorijoms“, – teigia „Lidl Lietuva“ rinkodaros departamento vadovė Kristina Mažeikytė.

„Lidl“ ekspertai dalijasi penkiais patarimais, kaip ne tik tinkamai ir laiku pasiruošti artėjančioms Vėlinėms, bet ir padaryti tai pigiai bei sumaniai.

1. Sudarykite pasirengimo Vėlinėms planą. Tiek ruošiantis asmeninėms šventėms, tiek ir Vėlinėms, pravartu sudaryti pasirengimo planą. Jame numatykite ne tik vietas, kurias ketinate aplankyti, bet ir konkrečias prekes, kurias įsigysite, bei jų kiekį.

Taip pat pasitarkite su artimaisiais, kas už ką bus atsakingas Vėlinių laikotarpiu – taip ne tik mažiau užsikrausite naštos, bet ir pasirūpinsite tuo, kad visi šeimos nariai būtų įtraukti į bendrą veiklą.

Vadovaujantis parengtu planu, taip pat sugaišite mažiau laiko ieškodami reikalingų prekių. Be to, sutaupysite pinigų – išvengsite impulsyvių pirkinių, kurie gali suryti nemažą dalį jūsų biudžeto.

2. Įsigykite tik tai, ko reikia, ir tam rinkitės prekybos centrus. Gėlės, kapų žvakės, degtukai, kapų priežiūros įrankiai – viso to ir dar daugiau gali prireikti per artimiausias dienas. Įsivertinkite, kiek gėlių ar kitų įrankių prireiks ir kur visą tai galite rasti. Šiuo laikotarpiu itin gerų pasiūlymų gėlėms, kapų žvakėms ir kitoms prekėms galima rasti prekybos centruose: ten parduodamos prekės – ne tik kokybiškos, bet ir už neretai mažesnę kainą. Be to, viską įsigiję vienoje vietoje, sutaupysite ir laiko, ir lėšų kurui.

Atminkite, kad tiek per Kalėdas, tiek ir per Vėlines, ką nors perkant paskutinę akimirką, pavyzdžiui, jau atvykus į kapines ir renkantis iš prekybininkų prie jų, sumokėsite gerokai brangiau.

3. Renkantis žvakes, pirmenybę teikite tvarumui. Atvykus į prekybos centrą, nuo kapų žvakių gausos gali net akys raibti. Tačiau „Lidl“ ekspertai pataria įsivertinti ne tik žvakės grožį, bet ir jos tvarumą.

Stiklinės žvakės su į jas įlietu parafinu – ir puošnios, ir dega gražiai. Be to, jų kainos – itin draugiškos. Tačiau dar geresnis pasirinkimas – stiklinės žvakės, į kurias įstatomas plastikinis žvakės įdėklas. Tokias žvakes galima naudoti ne vienerius metus, keičiant tik sudegusį įdėklą. Jame esantis parafinas išdega visiškai, o patį įdėklą lengva perdirbti.

„Lidl“ pirkėjų jau nuo pirmadienio laukia neįtikėtinai šviesūs ir pigūs kapų žvakių pasiūlymai: jas įsigyti galėsite net iki 64 proc. pigiau. Kapų žvakių kainos prasideda vos nuo 0,44 Eur – tiek kainuos 36 val. degsiantis žvakės įdėklas. Gera kaina pažymėtos ir daugelio mėgstamos stiklinės kapų žvakės: 24 val. degsianti žvakė kainuos tik 0,60 Eur. Ilgiausiai – net 120 val. – degsiantis kapų žvakės įdėklas kainuos 30 proc. pigiau – 1,39 Eur.

4. Atkreipkite į žymėjimą ant gėlių vazonų ir pakuočių. Į prekių vežimėlį įsidėjus žvakių, metas išsirinkti ir gėles, kuriomis papuošite kapus. Jas dažniausiai renkamės pagal žiedų gausą ir spalviškumą, bet reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kaip jos turi būti auginamos lauke. Tam pasitarnaus ant gėlių vazonų ir pakuočių pateikiamas specialus raidinis žymėjimas.

Kapams tinkami augalai neretai žymimi tokia raidžių kombinacija: B, E, G, I. B raidė reiškia, kad augalai tinkami auginti lauke, E – mėgsta saulę, G – mėgsta pusiau pavėsį, o I – augalą reikia laistyti saikingai. Ant dalies jų galima sutikti ir raidę D, kuri reiškia atsparumą šalčiams. Tačiau šia raide dažniausiai žymimi nežydintys, daugiamečiai augalai.

Prieš Vėlines kapai gausiai puošiami chrizantemomis, viržiais, taip pat kalocefalais. Visi šie augalai – tinkami auginti lauke, mėgsta tiek saulę, tiek ir dalinį pavėsį, o ir laistyti juos reikia saikingai. Jei ruduo – pakankamai lietingas, net ir patiems laistyti nereikės. Tereikės tik pasirūpinti jais artėjant žiemai.

Jau nuo pirmadienio didžiulį chrizantemų krūmą galite įsigyti tik už 5,49 Eur. Tokią pat kainą sumokėsite už stambiažiedę chrizantemą – jos aukštis siekia net 35 cm, o rinktis galima iš kelių skirtingų spalvų.

Artimųjų kapus papuošti galite ir mažesnėmis chrizantemomis, kainuojančiomis vos 1,49 Eur – jas įsigyti galėsite nuo ketvirtadienio, spalio 26 d.

5. Skirkite dėmesio gėlėms ir po Vėlinių. Žinoma, Vėlinės, kaip ir visos kitos šventės, prasideda ir baigiasi, tačiau žvakės ir gėlės ant kapų bus dar ne vieną dieną. Išdegusias žvakes patariama surinkti, o jų pakuotes – perdirbti, išmetant jas į atitinkamus atliekų rūšiavimo konteinerius. Jei prie kapinių tokių nėra, tuščias žvakes pasiimkite su savimi ir išmeskite į artimiausią rūšiavimo konteinerį.

Tuo metu kapus puošiančioms gėlėms reikėtų skirti daugiau dėmesio. Jei pasodinote vienmetes chrizantemas ar kitas tokio tipo gėles, jos gali žydėti iki pat pirmųjų šalnų. Gėlėms nužydėjus, jas rekomenduojama iškasti iš dirvožemio.

Jei kapus puošia daugiamečiai augalai, artėjant šalnoms, verta juos apdengti daržo ar kito tipo plėvele. Krūmokšnius ar kitus panašius augalus kapavietėje rekomenduojama palikti per visą žiemą, kai nužydėjusių daugiamečių gėlių kelmus patariama iškasti iš žemės ir leisti jiems peržiemoti šiltesnėje vietoje.

Patartina gėlių šakniastiebius perkelti į medines ar plastikines dėžutes su daugybe skylučių, kad būtų palaikoma tinkama ventiliacija. Augalus rekomenduojama laikyti vėsioje, iki 6 laipsnių šilumos siekiančioje temperatūroje – tam puikiai tiks namų rūsys, garažas, nešildomas sandėliukas. Kol augalai žiemoja, patariama retkarčiais sudrėkinti aplink šakniastiebius esančias žemes.

Artėjant Vėlinėms taip pat galite pasiruošti kitų metų pavasariui, į kapų žemę pasodinę hiacintų ir kitų gėlių svogūnėlius. Svogūnines gėles geriausia sodinti rugsėjį, tačiau jos gali spėti sudygti ir dabar, iki pirmųjų rimtesnių šalnų. Tai padarius, žemę patariama patręšti organinėmis trąšomis, ir jei viską tinkamai atlikote, o svogūnėliai sėkmingai peržiemojo, jau ankstyvą pavasarį džiaugsitės žydinčiais narcizais ir kitomis pavasariškomis gėlėmis.

Mažomis kainomis pažymėtų kapų žvakių ir gražių rudeninių gėlių galite įsigyti bet kurioje „Lidl“ parduotuvėje, įsikūrusioje viename iš 26 šalies miestų: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse ir Nemenčinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.