Stebisi tokia situacija: konkursą laimėjo, prekyba nevyksta, o kioską prašo nukelti

Paradoksali situacija Pelėdnagiuose – V. Koncevičiaus gatvėje, tarp daugiabučių namų, stovi ryškus geltonas kioskas, kuriame jokia veikla jau seniai nevyksta. Šio kiosko savininkė šių metų liepą laimėjo konkursą toje vietoje vykdyti prekybinę veiklą, tačiau seniūnija prašo šį kioską nukelti kaip gadinantį gyvenvietės vaizdą.

Geltonasis kioskas, savivaldybės akimis, vaizdo Pelėdnagiuose negadina.<br>K.Kasparavičienės/jp.lt nuotr.
Geltonasis kioskas, savivaldybės akimis, vaizdo Pelėdnagiuose negadina.<br>K.Kasparavičienės/jp.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Kuktienė

Oct 25, 2023, 8:57 PM

Konkursą laimėjo, bet nieko nedaro

Seniūnija neoficialiai sako kalbėjusi su kiosko savininke ir sutarusi, kad kioskas bus nukeltas. Tiesa, kada tai įvyks – neaišku, mat kioskui nukelti reikalinga speciali technika, taip paprastai jo neimsi ir neišsiveši, o tai kainuoja nemažus pinigus, tad, pasak seniūnijos, kiosko savininkė bando šį statinį parduoti.

Tuo tarpu savivaldybės administracija čia jokios bėdos nemato, esą kioskas atitinka LR architektūros įstatyme nurodytus statinio architektūros kokybės kriterijus. Trumpai tariant – vaizdo negadina.

Jei niekas nenorės, nieko ir nebus

Savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Muznikas sakė jokios informacijos apie kiosko pardavimą neturintis, ir apskritai, ką kas daro su savo privačia nuosavybe – ne savivaldybės reikalas.

„Jei moteris dalyvavo konkurse, kurio esmė – toje vietoje leisti statyti kioską prekybinei veiklai, reikia manyti, kad ji turėjo kažkokių planų. Mums svarbu, kad toje vietoje jis teisiškai gali stovėti ir kad jis vaizdo negadina. O kuo ji prekiaus ar visai neprekiaus, čia jau jos reikalas“, – sakė G. Muznikas.

Jis pridūrė, kad vertinant kiosko atitikimą architektūros įstatymo normatyvams žiūrima, kad jis savo išvaizda nekontrastuotų su aplinka, „neiškristų iš konteksto“. Reikia manyti, kad savivaldybės manymu, geltonas kioskas iš daugiabučių ir žalio kiemo konteksto neiškrenta.

Gali būti skelbiamas naujas konkursas

Ir nors konkursas skelbiamas kelių metų laikotarpiui, jei savininkė visgi kioską parduos, arba nesusitvarkys dokumentų, gyventojai pagaliau galės džiaugtis visai kitu vaizdu pro langą.

„Procedūra tokia, kad moteris, kurios kioskas ten stovi, turėjo eiti į Nacionalinę žemės tarnybą, sudaryti žemės nuomos sutartį bei mokėti žemės nuomos mokestį.

Jei to ji nepadarys per tam tikrą laiką, sutartis nebus sudaryta, mokesčiai nebus sumokėti ir ta vieta liks laisva ir kioską ji turės nusikelti.

Jei moteris nesudarys sutarties su NŽT, arba išties kioską parduos, vėl bus skelbiamas konkursas, tačiau jei neatsiras pretendentų dalyvauti jame, vieta liks tuščia – tarp daugiabučių namų liks švarus kiemas be jokių laikinų pastatų“, – sakė G. Muznikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024