A. Armonaitė sureagavo į raginimus prisiimti atsakomybę už „Litexpo“ pirkimus: tas pats, kas būti atsakingai už blogą orą

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako nemananti, kad turėtų prisiimti atsakomybę už tai, jog ruošiantis Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO) viršūnių susitikimui „Litexpo“ netinkamai vykdė dalį viešųjų pirkimų. Pasak jos, nors Lietuvos parodų ir kongresų centras yra pavaldus Ekonomikos ir inovacijų ministerijai, atsakomybės klausimą keliantys socialdemokratų frakcijos nariai turėtų suvokti, kad politikai nedalyvauja tokių bendrovių valdyme ir sprendimų priėmime.

 A.Armonaitė.<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
 A.Armonaitė.<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2023, 10:15 AM

„Man prisiimti atsakomybę būtų tas pats, kaip prisiimti atsakomybę už blogą orą, nes ministerija neorganizavo NATO viršūnių suvažiavimo“, – „Žinių radijui“ teigė A.Armonaitė.

„Įmonės jau kurį laiką yra depolitizuotos – politikai nesėdi nei jų valdybose, nei buhalterijose, nei kažkur kitur. Įmonės turi savo vadovus, dalis valdybos narių yra atrenkami viešose atrankose. Valdybos kelia rezultatus ir tikslus vadovybei, čia politikų praktiškai nėra. Jeigu socdemai vis dar mano, kad yra kaip anksčiau – kad ministras gali atidarinėti duris tokiose įmonėse ir klausinėti – tie laikai jau praėjo“, – aiškino ji.

Ministrė priminė, kad Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) dalyvavo NATO viršūnių susitikimo organizavime, kur turėjo užtikrinti skaidrumą. Tad, jos manymu, dabartinės institucijos išvados, kad pirkimai vyko neskaidriai, „atrodo įdomiai“.

„VPT vadovai ir atstovai dalyvavo organizaciniame komitete. Ir jų vaidmuo buvo vienintelis – patarti organizatoriams ir užtikrinti, kad viskas būtų pagal procedūras ir procesai būtų teisėti“, – sakė ministrė.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad „Litexpo“ vykdytus NATO šalių vadovų susitikimo renginiui skirtus pirkimus įvertinusi VPT pranešė nustačiusi pažeidimų.

„Tarnyba, įvertinusi visus gautus dokumentus, paaiškinimus, pirkimus sąlygojusias aplinkybes, parengė šių pirkimų vertinimo išvadas. Vertinimo išvadose tarnyba nekvestionuoja NATO renginio svarbos, ir to, kad perkančioji organizacija buvo įpareigota vykdyti Vyriausybės nustatytas užduotis, tačiau perkančiosios organizacijos nurodytos aplinkybės neatitinka nenumatytų įvykių kategorijos, todėl ji pirkimus vykdydama neskelbiamų derybų būdu, pažeidė Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintus lygiateisiškumo ir skaidrumo principus“, – nurodė VPT.

VPT iš viso įvertino aštuonis pirkimus, kurių bendra vertė siekė daugiau negu 7 mln. eurų.

Pirmą kartą Lietuvoje rengtas NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyko liepos 11–12 dienomis.

Seimo Antikorupcijos komisija gegužę paskelbė pradėjusi rinkti informaciją iš atsakingų institucijų apie tai, kaip „Litexpo“ organizuojant viešuosius pirkimus ruošiantis NATO viršūnių susitikimui sekėsi eliminuoti korupcines rizikas bei kokias korupcijos prevencijos priemones valstybės įmonė taikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.