G. Paluckas sureagavo į D. Kreivio pasiteisinimus dėl ESO skandalo: kalbama kaip vaikų darželyje

Seimo socialdemokratas Gintautas Paluckas sako, kad energetikos ministro Dainiaus Kreivio pasiteisinimai, esą „nėra jokio kriminalo“ dėl to, kad gyventojai ir verslas permokėjo beveik 160 mln. eurų AB „Energijos skirstymo operatoriui“ (ESO), primena vaikų darželį. Parlamentaras leidžia suprasti, kad, D. Kreiviui kratantis atsakomybės dėl kilusios skandalo, ministrui derėtų apsvarstyti galimą pasitraukimą iš posto.

 D.Kreivys ir G.Paluckas.<br>Lrytas.lt koliažas.
 D.Kreivys ir G.Paluckas.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

Oct 30, 2023, 9:49 AM, atnaujinta Oct 30, 2023, 9:50 AM

„Aš nesutinku su tokiu požiūriu, nes ministras organizuoja teisinį reguliavimą ir savo įsakymais, ir įstatymų iniciatyvomis. Ir taip nusiplauti rankas, sakyti „aš nieko nežinau“ – tai yra nesąžininga. Ministras taip pat yra informuojamas ir žino dalykus“, – pirmadienį LRT radijui teikė G. Paluckas, reaguodamas į praėjusios savaitės D. Kreivio pasisakymus Seimo posėdyje.

„Nesuprantu, kodėl ministras vadinasi energetikos. Matyt, mes tą energetikos funkciją perduokime Finansų ministerijai, kuri iš tiesų akcijas valdo, o ministro paprašykime padėti portfelį. Jis, matyt, nereikalingas“, – svarstė jis.

G. Palucko teigimu, dabartiniai D. Kreivio pasiaiškinimai skamba vaikiškai.

„Dabar kalbame kaip vaikų darželyje – aš nieko nežinau, už nieką neatsakingas, energetiką organizuoja Finansų ministerija. Žinote, mes taip galime nusisamprotauti“, – ironizavo jis.

Valstybės kontrolė (VK) atlikusi energetikos sektoriaus valdymo auditą pranešė, jog Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) skaičiavimais, 2018–2021 m. vienas vartotojas už elektros skirstymo paslaugas vidutiniškai permokėjo 88,8 euro. VK teigimu, visa permoka (153,8 mln. eurų) bus pradėta grąžinti po 10 metų, o visiškai grąžinta – iki 2036 m.

ESO dar ketvirtadienį išplatintame pranešime akcentavo, kad VK pateikė „visuomenę klaidinančias išvadas“, nes atlikdama auditą „neatsižvelgė į VERT tuo metu taikytos kainodaros skaičiavimo metodikos ypatumus“. Teigiama, kad ESO ir VERT metodiką vertino nevienodai, bendrovė netgi buvo iškėlusį ieškinį, kurį vėliau atsiėmė.

Reaguodama į VK išvadas, Generalinė prokuratūra pranešė, kad atliks išsamų situacijos vertinimą ir sieks nustatyti, ar būtina taikyti viešojo intereso gynimo priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.