Seimas svarstys siūlymą drausti fejerverkų prekybą degalinėse, keisti prekybos internetu tvarką

Seimas antradienį svarstys dėl draudimo prekiauti F2 kategorijos fejerverkais degalinėse, taip pat keisti prekybos internetu tvarką bei suteikti daugiau laisvės savivaldybėms nuspręsti dėl F4 kategorijos sunkiųjų pirotechnikos gaminių naudojimo.

Seimas antradienį svarstys dėl draudimo prekiauti F2 kategorijos fejerverkais degalinėse.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimas antradienį svarstys dėl draudimo prekiauti F2 kategorijos fejerverkais degalinėse.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimas antradienį svarstys dėl draudimo prekiauti F2 kategorijos fejerverkais degalinėse.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Seimas antradienį svarstys dėl draudimo prekiauti F2 kategorijos fejerverkais degalinėse.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Viktorija Smirnovaitė

2023-10-31 08:03

Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininko, konservatoriaus Andriaus Vyšniausko teigimu, tokius siūlymus komitetas pateikė reaguodamas į policijos ir Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pateiktas pirotechnikos gaminių naudojimo išvadas.

„Pagal išvadą, kurią gavome iš policijos ir VRM, matome, kad visiškai uždrausti F4 kategorijos fejerverkų neįmanoma, nes tai prieštarautų ES direktyvai, numatančiai laisvą tokių gaminių prekybą ir gabenimą. (…) Dėl to kalbame apie tuos silpnesnius, F2 kategorijos, fejerverkus, kuriuos visi galime nusipirkti“, – Eltai teigė parlamentaras.

„Sutinkame, kad jų prekyba būtų nuo 18 metų, norime uždrausti jų prekybą degalinėse, nes yra degalinių, kurios jais prekiauja. Manome, kad degalinė – nederanti vieta prekiauti fejerverkais.

Taip pat norime apriboti prekybą internetu – ji būtų galima, tačiau pristatymą turėtų atlikti ne kurjeriai, o patys pirotechnikai. Tai reiškia, kad jie, perduodami fejerverkus, turėtų paaiškinti, kaip ta sprogstamoji medžiaga veikia, kaip jį aktyvuoti ir patikrintų žmogaus dokumentus, ar jis turi 18 metų“, – sako A. Vyšniauskas.

Visgi, kaip pažymi Seimo narys, apriboti F4 kategorijos gaminių naudojimą valstybės lygiu yra sudėtingiau, mat Europos Sąjungos (ES) direktyva užtikrina teisę gaminti ir platinti šiuos fejerverkus.

Kai kurie siūlymai susilaukė pirotechnikos įmonių asociacijų priešiškumo

Rugsėjo pradžioje TTK Lietuvos pirotechnikos įmonių asociacijos posėdyje dalyvavęs asociacijos vadovas Darius Šilinis prašė įstatymu neuždrausti mažo galingumo pirotechnikos gaminiais prekiauti degalinėse, tačiau išreiškė palaikymą pokyčiams, susijusiems su internetine prekyba.

„Prekiaujant internetu, tiekimas – neaišku koks, neaišku kaip, tai mūsų siūlymas buvo leisti tai daryti tik licencijas turinčioms įmonėms ir tik savo pajėgomis juos pristatant. Internetu galima juos parduoti, bet pristatymas – tik pirotechnikams, įmonių darbuotojams, išvengiant nepilnamečių pirkėjų, taip pat nesigaudančių, kaip fejerverku naudotis, asmenų“, – palaikymą ribojimams prekybai internetu išsakė pirotechnikos įmonių atstovas.

ELTA primena, kad pavasarį Seimas pateikimo metu patvirtino Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos nario Lino Jonausko teikiamą įstatymo projektą, kuriuo pasiūlyta numatyti, kad visi pirotechnikos gaminiai būtų parduodami tik asmenims nuo 18 metų, taip pat paraginta visiškai uždrausti F4 kategorijos fejerverkų Lietuvoje naudojimą. Asmeniniam naudojimui skirtų F3 kategorijos fejerverkų draudimo tąkart nuspręsta netaikyti.

Civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatyme fejerverkai pagal pavojingumą skirstomi į keturias kategorijas. F1 kategorijos fejerverkai, keliantys labai mažą pavojų, mažai triukšmo ir skirti naudoti aptvertose teritorijose, taip pat gyvenamosiose patalpose. F2 kategorijos fejerverkai, taip pat keliantys mažą pavojų ir mažai triukšmo, yra skirti naudoti aptvertose teritorijose, esančiose lauke.

F3 kategorijos fejerverkai – tai pirotechnikos gaminiai, keliantys vidutinį pavojų ir skirti naudoti didelėse atvirose teritorijose, jų keliamas triukšmas neviršija nustatytų ribinių (leistinų) dydžių. Tuo metu F4 kategorijos fejerverkai, keliantys didelį pavojų, yra skirti tvarkyti (prižiūrėti) ir naudoti tik pirotechnikams, jų keliamas triukšmas taip pat neviršija nustatytų ribinių (leistinų) dydžių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.