Seimas – per žingsnį nuo biudžetinių ir viešųjų įstaigų pertvarkos

Antradienį Seimas po svarstymo pritarė pataisoms, kurios turėtų efektyvinti biudžetinių (BĮ) ir viešųjų įstaigų (VšĮ) darbą. Dėl šio Biudžetinių įstaigų, Viešųjų įstaigų ir Viešojo administravimo ir dar 17 įstatymų pataisų paketo parlamentas turės balsuoti dar vieną, paskutinį kartą.

Antradienį Seimas po svarstymo pritarė pataisoms, kurios turėtų efektyvinti biudžetinių (BĮ) ir viešųjų įstaigų (VšĮ) darbą.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Antradienį Seimas po svarstymo pritarė pataisoms, kurios turėtų efektyvinti biudžetinių (BĮ) ir viešųjų įstaigų (VšĮ) darbą.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 1, 2023, 3:02 PM, atnaujinta Nov 1, 2023, 3:03 PM

Jį po svarstymo palaikė 83 parlamentarai, susilaikė 16 ir nei vienas nebalsavo prieš.

Vyriausybės Seimui pristatytu paketu siekiama efektyvinti įstaigų valdymą, skaidrinti jų veiklą. Ją parengusios Vidaus reikalų ministerijos teigimu, pakeitimai „sudarys sąlygas palaipsniui mažinti viešojo sektoriaus fragmentaciją ir gryninti BĮ ir VšĮ kompetenciją“.

Pasak ministerijos, priėmus pakeitimus, įstaigose „bus diegiami korporatyvinio valdymo elementai“, jose bus galima steigti kolegialius organus: BĮ – stebėtojų tarybą, VšĮ – valdybą.

Taip pat siūloma kurti centralizuotą stebėsenos sistemą tų BĮ ir VšĮ, kurių savininkė ar dalininkė yra valstybė ar savivaldybė. Įstaigas stebėtų Viešojo valdymo agentūra.

Be to, valstybė ar savivaldybė galėtų dalyvauti tik tų VšĮ veikloje, kurios teikia viešąsias paslaugas ir (ar) turi viešojo administravimo įgaliojimus.

Įstatymams įsigaliojus, BĮ ir VšĮ būtų galima lengviau pakeisti juridinę formą, pavyzdžiui, persitvarkyti į akcinę ar uždarąją akcinę bendrovę, asociaciją, mažąją bendriją ir kt.

Pastebima, kad šiuo metu pasitaiko, kai su valstybės ar savivaldybių veikla susijusios BĮ ir VšĮ vykdo su valstybės ir savivaldos sritimis nesusijusias veiklas – teikia kitokio pobūdžio paslaugas. Be kita ko, BĮ esą trūksta savarankiškumo, viešosioms – galimybių persitvarkyti į kitokio teisinio tipo juridinius asmenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.