Lietuvos įmonės ieško vis mažiau darbuotojų, tačiau ramina: situacija geresnė nei pernai

Nors spalį darbo rinkoje mažėjo darbuotojų poreikis ir jų įdarbinimas, bendras apdraustųjų skaičius didėjo, o registruotas nedarbas mažėjo.

Nors spalį darbo rinkoje mažėjo darbuotojų poreikis ir jų įdarbinimas, bendras apdraustųjų skaičius didėjo.<br>Asociatyvi J.Stacevičiaus nuotr.
Nors spalį darbo rinkoje mažėjo darbuotojų poreikis ir jų įdarbinimas, bendras apdraustųjų skaičius didėjo.<br>Asociatyvi J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2023, 12:57 PM, atnaujinta Nov 10, 2023, 12:58 PM

Specialistų teigimu, darbo ieškančių žmonių skaičiaus mažėjimui įtakos turėjo smuktelėjęs besikreipiančių į Užimtumo tarnybą klientų srautas (1,2 proc., palyginti su rugsėju) ir suteiktas užimtumas – 26,3 proc. daugiau nei prieš mėnesį asmenų dalyvavo aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse.

„Nepaisant mažėjančios darbuotųjų paklausos, situacija darbo rinkoje išlieka geresnė nei prieš metus. Stebimas tiek mažesnis per mėnesį registruojamų klientų srautas, tiek ir didesnis nei pernai įdarbinimas“, – pranešime cituojama Užimtumo tarnybos stebėsenos ir analizės skyriaus vedėja Jurgita Zemblytė.

Kaip rodo Užimtumo tarnybos duomenys, lapkričio 1-ąją darbo ieškojo 146,3 tūkst. asmenų – 1,7 proc. mažiau nei prieš mėnesį. Registruotas nedarbas šalyje siekė 8,2 proc., tai yra 0,1 proc. punkto mažiau nei prieš mėnesį. Tuo metu nedarbo rodikliai spalį mažėjo 34 iš 60 šalies savivaldybių.

Labiausiai įsidarbinusių klientų sumažėjo švietimo, apgyvendinimo ir maitinimo bei žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės veiklose. Iš viso praėjusį mėnesį pradėjo dirbti 18,3 tūkst. –11,7 proc. mažiau nei rugsėjį.

Spalį darbo paklausa 14,6 proc. buvo mažesnė nei rugsėjį – darbdaviai Užimtumo tarnyboje įregistravo 14,9 tūkst. laisvų darbo vietų. Palyginti su tokiu pat laikotarpiu pernai, darbo pasiūlymų paskelbta penktadaliu (4,2 tūkst.) mažiau. Labiausiai susitraukė laisvų darbo vietų skaičius kvalifikuotiems darbininkams (-38,3 proc.). Taip pat 16,2 proc. – nekvalifikuotiems darbininkams.

J. Zemblytės teigimu, šį rudenį darbuotojų paklausa mažėja dėl atidėtų ar pristabdytų įmonių plėtros planų ir, kaip įprastai, dėl darbo vietų sezoniškumo.

Užimtumo tarnybos duomenimis, lapkričio 1 d. šalyje apdraustųjų ir (ar) dirbančiųjų buvo 1,47 mln. – 7,5 tūkst. asmenų (0,5 proc.) daugiau nei prieš mėnesį. Dirbančiųjų skaičius didėjo beveik visuose sektoriuose, išskyrus apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų, statybos, žemės ūkio, kasybos ir karjerų eksploatavimo, nekilnojamojo turto operacijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.