Lietuviai jau užsisako vietas atšvęsti Kalėdas ir Naujuosius: kiek šiemet tai kainuoja

Nors iki didžiųjų metų švenčių liko daugiau nei mėnuo, lietuviai jau dabar ieško, kur sutikti Kalėdas ir Naujuosius metus. Tai „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ antradienį pasakojo Lietuvos kaimo turizmo asociacijos vadovė Agnė Vaitkuvienė.

Kaimo turizmo sodyboms gruodis yra gana intensyvus mėnuo, todėl atitinkamai auga nuomos kainos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaimo turizmo sodyboms gruodis yra gana intensyvus mėnuo, todėl atitinkamai auga nuomos kainos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaimo turizmo sodyboms gruodis yra gana intensyvus mėnuo, todėl atitinkamai auga nuomos kainos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kaimo turizmo sodyboms gruodis yra gana intensyvus mėnuo, todėl atitinkamai auga nuomos kainos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 12, 2023, 11:36 AM

Nors COVID-19 pandemijos metu kaimo turizmo veikla buvo sustojusi, o pandemijai pasibaigus žmonės buvo įpratę sodybas užsakyti paskutinę minutę, šiemet pastebimas grįžimas į senas vėžes. Pasak A. Vaitkuvienės, sujudimas prieš artėjantį šventinį laikotarpį jaučiasi jau dabar, mat sodybas Naujiesiems metams lietuviai užsakinėja jau nuo spalio mėnesio.

O dažniausiai ieškoma didesnės sodybos, kurioje galėtų susirinkti 20–30 žmonių. Ne mažiau svarbu ir tai, kad nuo didžiųjų miestų sodyba būtų nutolusi ne daugiau kaip 100 kilometrų, o į ją atvykę žmonės rastų pirtį, kubilą, vietą nakvynei.

„Tendencijos tokios, kad populiariausios sodybos vis tik yra patogios, komfortiškos, 4–5 gandrų įvertinimo. Mes matome pagal pardavimus, kad jas išperka, net jei tai yra ir maži nameliai“,– pasakojo Lietuvos kaimo turizmo asociacijos vadovė.

Kaina gali siekti ir kelis tūkstančius

A. Vaitkuvienė teigia, jog įprastai nešventinėmis gruodžio mėnesio dienomis mažo namelio su dviem miegamaisiais kaina gali siekti 180–200 eurų. Tuo metu norint išsinuomoti sodybą Naujiesiems, gali tekti sumokėti ir kelis tūkstančius. O kainos labiausiai išauga dėl poreikio darbuotojams sumokėti dvigubai.

„Populiariausias užsakymas Naujųjų nakčiai su 20 žmonių, priklausomai nuo sodybos komforto lygio, vėlgi, jeigu jinai labai komfortabili, tai gali kainuoti ir 2 tūkstančius. O jei sodyba paprastesnė, galite išsinuomoti ir už 800 eurų“,– teigė A. Vaitkuvienė.

Neretai pasitaiko atvejų, kai Naujuosius žmonės renkasi švęsti toje pačioje sodyboje, kaip ir ankstesniais metais. Todėl galvojančius apie šventišką 2024-ųjų metų pasitikimą kaimo turizmo asociacijos vadovė ragina suskubti, nes rezervacijų ir pasirašytų sutarčių skaičius jau yra nemažas.

„Bet, kaip visada, sodybų dar yra, ir labai rekomenduoju pavažiuoti toliau. Važiuoti toliau nuo didžiųjų miestų ir atrasti Lietuvą, kurios dar nematė. Kad tai nebūtų tik nuvažiavau asfaltuotu keliu, atšvenčiau, grįžau. Tą pirmą Naujųjų metų dieną tikrai galima skirti vietovės, regiono pažinimui“,– kalbėjo A. Vaitkuvienė.

Kalėdas vis dažniau pasitinka didelėje kompanijoje

Tiesa, į sodybas žmonės renkasi atšvęsti ne tik Naujuosius metus, bet ir Kalėdas, o ši tendencija pastebima jau ne pirmus metus iš eilės. Taip yra todėl, kad ne visi turi sąlygas į namus priimti plačią giminę.

„Dažnai atvažiuoja dar emigrantai. Ta kalėdinė kompanija būna nemaža“,– sakė Kaimo turizmo asociacijos vadovė.

Kalbėdama apie Kalėdas A. Vaitkuvienė priduria, jog kaimo turizmo sodyboms gruodis apskritai yra gana aktyvus laikotarpis, nes pastarąją progą įvairios įmonės, klubai ir kompanijos mini visą mėnesį. O tai taip pat nulemia sodybų kainų šuolį.

Poilsiauti geriausia lapkritį

Galvojantiems apie poilsį kaimo turizmo sodybose patariama tai daryti lapkričio mėnesį – esą tada paklausa yra mažiausia, tad ir kainos atitinkamos. Pavyzdžiui, nakvynės kaina žmogui sodyboje, kurioje yra šildymas ir pirtis, lapkritį gali siekti vos 25 eurus.

„(...) Lietuviai pripratę atostogauti daugiausia vasarą. Dar spalį, kai saulė šviečia, kai geras oras. O jau tas lietingas lapkritis… Norisi užsidaryti namuose ir niekur nevažiuoti. Taupyti pinigus Kalėdoms“,– apie lietuvių įpročius pasakojo A. Vaitkuvienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.