Ant žlugimo ribos buvusi Graikija atsitiesia – pakilus reitingui grįžta į rinkas

Blogiausia euro zonos nare vadinta Graikija gali bent šiek tiek pasidžiaugti. Daugiau nei dešimtmetį šios valstybės obligacijoms buvo suteiktas šiukšlių statusas, bet dabar padėtis pasikeitė.

Blogiausia euro zonos nare vadinta Graikija gali bent šiek tiek pasidžiaugti. <br>123rf.com nuotr.
Blogiausia euro zonos nare vadinta Graikija gali bent šiek tiek pasidžiaugti. <br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2023, 5:44 PM, atnaujinta Nov 13, 2023, 5:45 PM

Tarptautinė agentūra „Standard & Poor’s“ Graikijos vyriausybės vertybinių popierių reitingą padidino nuo BB+ iki BBB-, o tai jau yra investicinis reitingas.

Aukščiausias „Standard & Poor’s“ suteikiamas reitingas yra AAA, o, pavyzdžiui, Lietuva turi A+.

Greičiausiai panašiai pasielgs ir kitos reitingų agentūros.

„Dėl stipraus ekonomikos atsigavimo Graikijos vyriausybė sugebėjo viršyti biudžeto įplaukų tikslus, nepaisant didėjančių socialinių išmokų“, – paskelbė „Standard & Poor’s“.

Agentūra valstybės perspektyvą įvardijo kaip stabilią ir užsiminė, kad ji gali būti gerinama, jeigu valstybės skolos ir bendrojo vidaus produkto santykis toliau mažės.

Po 2010 metais pasaulį ištikusios finansinės krizės Graikija iš esmės buvo netekusi prieigos prie finansų rinkų. Valstybė buvo atsidūrusi ant žlugimo ribos ir tik trys milžiniški tarptautinių paskolų bei paramos paketai padėjo jai atsistoti ant kojų. Tačiau mainais už tai Atėnai turėjo drastiškai sumažinti išlaidas ir didinti mokesčius.

Užsitikrinti investicinį valstybės reitingą buvo vienas pagrindinių šalies premjero Kyriako Mitsotakio, kuris birželį laimėjo rinkimus dar vienai kadencijai, tikslų.

„Esame pasiryžę toliau laikytis reformų darbotvarkės“, – po žinios iš „Standard & Poor’s“ agentūros paskelbė vyriausybės vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.