Verslininkų mūšis dėl lavonų: nuvežti mirusįjį 150 metrų ligoninė samdo įmonę

Kėdainių ligoninėje kiekvienais metais miršta keli šimtai žmonių. Juos anksčiau iki šalia ligoninės esančio morgo veždavo patys ligoninės darbuotojai, tačiau dabar tai daro konkursą laimėjusi įmonė, nors nuo ligoninės iki morgo – vos apie 150 metrų. Dėl palaikų pervežimo iš ligoninės patalpų į morgą varžėsi net trys laidojimo paslaugas teikiančios įmonės, o dar viena tai daryti atsisakė, todėl, kad šios įmonės vadovo teigimu, tokia praktika prasilenkia su elementariu žmogiškumu.

 Kėdainių ligoninėje kiekvienais metais miršta keli šimtai žmonių.<br>Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
 Kėdainių ligoninėje kiekvienais metais miršta keli šimtai žmonių.<br>Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
Kėdainių ligoninėje kiekvienais metais miršta keli šimtai žmonių.<br>Asociatyvi V.Balkūno nuotr.
Kėdainių ligoninėje kiekvienais metais miršta keli šimtai žmonių.<br>Asociatyvi V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Eglė Kuktienė

Nov 13, 2023, 6:29 AM, atnaujinta Nov 13, 2023, 6:30 AM

Nenori atitraukti personalo nuo darbo

Nepaisant to, kad nuo ligoninės Skubios pagalbos-priėmimo skyriaus iki morgo yra vos 150 metrų atstumas, dar ankstesniosios Kėdainių ligoninės direktorės Editos Vaškevičienės vadovavimo metu buvo nuspręsta mirusiųjų pervežimo iš ligoninės į čia pat esantį morgą paslaugai samdyti įmonę.

Dabartinė ligoninės direktorė Asta Šakickienė taip pat neketina keisti šios tvarkos. Jos teigimu, palaikų pervežimas pačiam ligoninės personalui vis tiek kainuoja per daug. Juo labiau kad pacientai miršta ir kituose skyriuose, o, tarkime, nuo terapinių skyrių korpuso iki morgo yra didesnis – 350 metrų – atstumas.

„Norint užtikrinti nenutrūkstamą medicininio personalo darbą skyriuose, ypač nakties metu, pervežant žmogaus palaikus į Patologijos skyrių, nuspręsta paskelbti konkursą palaikų pervežimui. Taip daro ir kitos ligoninės, nes palaikų perkėlimui ir pervežimui reikia ne vieno asmens vienu metu, tokiu būdu skyrius pervežimo metu turėtų būti paliekamas be medicinos personalo“, – sako A. Šakickienė.

Palaikus perveža nemokamai, kad mirusiojo artimiesiems pasiūlytų savo paslaugas Ligoninės paskelbtame konkurse dalyvavo trys laidojimo paslaugas teikiančios įmonės, nors Kėdainiuose jų veikia keturios. Viena iš jų tokiame konkurse dalyvauti atsisakė.

Konkursą laimėjo „Gedulo namai“.

Įmonė šią paslaugą ligoninei teikia nemokamai, mat ir konkurso sąlygose buvo nurodyta, kad paslaugos įkainis yra apvalus nulis.

Pats „Gedulo namų“ vadovas Andrius Bernotas sako, kad įmonei dėl to didelio nuostolio nėra, tačiau yra savi pliusai.

„Viskas ten vietoje, niekur toli vežti juk nereikia. Tačiau mes taip gauname tiesioginį priėjimą prie kliento.

Tokia pati sistema yra ir kituose miestuose“, – sakė pašnekovas. Jis pridūrė, kad tokiuose konkursuose dalyviai visuomet rašo nulinius paslaugų įkainius, tad norint turėti viltį laimėti, kažkokios apčiuopiamos kainos siūlyti sąlygose net nėra šansų.

Kėdainių ligoninės duomenimis, per praėjusius metus ligoninėje mirė 467 pacientai, šiemet – 342 žmonės.

Konkursą laimėjusi įmonė yra įsipareigojusi pervežti iki 500 palaikų per metus, taip pat turi būti pasiekiama kiaurą parą visomis savaitės ir švenčių dienomis, o atvykti į ligoninę turi mažiausiai du darbuotojai per greičiau nei 2 valandas nuo skambučio.

Atsisakė dalyvauti, nes tokia praktika prasilenkia su elementariu žmogiškumu

Nors Kėdainių ligoninės administracija pati skambino laidojimo namams ir siūlė dalyvauti konkurse, vienintelė laidojimo paslaugas teikianti įmonė „Gedulo sala“ tą daryti atsisakė.

„Šitame konkurse mes nedalyvavome. Mums skambino dar pernai, kai dirbo ankstesnė direktorė, siūlė dalyvauti. Bet aš iš karto pasakiau, kad tikrai ne, tikrai nedalyvausime. Nesąmonė čia. Taip ir pasakiau.

Suprantu, kad norisi uždirbti, bet tikrai čia jau virš visko, prasilenkia su elementariu žmogiškumu.

Įsivaizduokite, kaip viskas vyksta: miršta žmogus, į palatą ateina laidojimo namų darbuotojai, nuveža mirusįjį tuos 200 metrų ir iškart prieina prie gedinčių artimųjų, dieną naktį, nesvarbu. Prieina prie visos informacijos. Tai apie ką mes kalbame?

Kiek man žinoma, kitose ligoninėse pats personalas perveža mirusiuosius, o čia antrus metus jau veža įmonė“, – sakė „Gedulo salos“ vadovas Ramūnas Petkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.