Seime po svarstymo pritarta Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetui

Antradienį Seimas po svarstymo pritarė 2024 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto rodiklių patvirtinimo įstatymo projektui, kuriuo siūloma patvirtinti kitų metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetą (PSDF) – daugiau kaip 3,461 mlrd. eurų pajamų ir tiek pat išlaidų.

Seime po svarstymo pritarta Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seime po svarstymo pritarta Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seime po svarstymo pritarta Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime po svarstymo pritarta Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 14, 2023, 3:44 PM, atnaujinta Nov 14, 2023, 3:45 PM

PSDF biudžeto pajamos ateinančiais metais turėtų augti 411 mln. arba 13,5 proc. daugiau, nei numatyta 2023 m. PSDF biudžete.

Prognozuojama, kad 2024 m. Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto pajamas sudarys: privalomojo sveikatos draudimo įmokos – apie 3 mlrd. 271 mln. eurų, valstybės biudžeto asignavimai – 167,3 mln. eurų, kitos PSDF pajamos – apie 22,3 mln. eurų.

Projekte numatoma, kad pagrindinę 2024 m. PSDF biudžeto išlaidų dalį sudarys lėšos sveikatos priežiūros paslaugų išlaidoms apmokėti – daugiau kaip 2 mlrd. 415 mln. eurų, vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms numatoma skirti apie 634 mln. eurų, sveikatos programoms ir kitoms sveikatos draudimo išlaidoms – apie 204 mln. eurų, PSD sistemos funkcionavimui ir šį draudimą vykdančių institucijų veiklos išlaidoms apmokėti – 37,4 mln. eurų. Valstybės deleguotoms funkcijoms finansuoti valstybės biudžeto asignavimais numatoma skirti 167,3 mln. eurų.

Numatomą 2024 metų PSDF biudžeto rezervą sudarys beveik 637,4 mln. eurų.

Seimo Sveikatos reikalų komitetas savo išvadoje pasiūlė Vyriausybei ir Sveikatos apsaugos ministerijai įvertinti galimybę nustatyti maksimalų PSDF biudžeto rezervo dydį („lubas“) ir pateikti pasiūlymus dėl teisės aktų, susijusių su „lubų“ nustatymo mechanizmu, tobulinimo. Be to, Seimo komitetas, atsižvelgdamas į tai, kad kai kurioms opiausioms sveikatos priežiūros sritims skiriamo finansavimo nepakanka, pasiūlė sudaryti galimybes dalį PSDF biudžeto rezervo lėšų panaudoti asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumui gerinti, asmens sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti, sveikatos priežiūros specialistų darbo užmokesčiui didinti ar kitoms svarbiausioms problemoms spręsti.

Po svarstymo už projektą balsavo 65 Seimo nariai, prieš buvo 17, susilaikė 36 parlamentarai. Tam, kad projektas būtų priimtas, Seimas turės balsuoti dar kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.