Europos Komisija siūlo uždrausti rusiškų deimantų importą

Europos Komisija (EK) siūlo uždrausti rusiškų deimantų ir suskystintų naftos dujų importą taikant naujas sankcijas dėl karo Ukrainoje.

Europos Komisija (EK) siūlo uždrausti rusiškų deimantų importą.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Europos Komisija (EK) siūlo uždrausti rusiškų deimantų importą.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

2023-11-15 16:34, atnaujinta 2023-11-15 17:40

Apie tai kalbama dokumente, su kuriuo trečiadienį susipažino naujienų agentūra AFP.

Į sankcijų paketą taip pat įtrauktos priemonės, kuriomis siekiama neleisti Rusijai apeiti naftos kainų lubų.

Europos Sąjungos (ES) šalys turės vienbalsiai pritarti naujosioms sankcijoms.

ES nuo Rusijos visapusiškos invazijos į Ukrainą pradžios 2022 m. vasarį jau yra pritaikiusi Maskvai 11 beprecedenčių sankcijų paketų. Juose, be kita ko, taikomasi į Rusijai svarbų naftos ir dujų eksportą.

Šios sankcijos paveikė Rusijos ekonomiką, tačiau jos neparklupdė. Kremlius vis dar geba smarkiai didinti savo karines išlaidas.

Naujausių priemonių tikslas yra užtikrinti, kad Rusijos „karo skrynia“ gautų dar mažiau pajamų. Taikiniu virstų pelningas deimantų eksportas, kurio vertė prieš karą siekė maždaug 3,7 mlrd. eurų per metus.

ES draudimas nuo 2024 m. pradžios būtų taikomas natūraliems ir sintetiniams deimantams bei juvelyriniams dirbiniams, o nuo kito rugsėjo – ir trečiosiose šalyse apdorotiems rusiškiems deimantams.

Deimantų draudimas yra platesnės Didžiojo septyneto (G7) schemos įdiegti sistemą, galinčią padėti nustatyti brangakmenių kilmę, dalis.

ES narė Belgija, kuri yra laikoma svarbiu deimantų prekybos centru, kurį laiką blokavo deimantų draudimą, tačiau atsisakė prieštaravimų, kai buvo parengtas G7 planas. Šalis baiminosi, kad prekyba bus nukreipta kitur.

Be deimantų taip pat norima uždrausti suskystintų naftos dujų – propano ir butano – importą iš Rusijos. Šios dujos įprastai naudojamos šildymo prietaisuose ir maisto ruošimo įrangoje.

Negana to, EK nori, kad Kremliui būtų sunkiau apeiti G7 nustatytas naftos kainų lubas, vykdant efektyvesnę slapto gabenimo jūra stebėseną ir apsunkinant rusiškos naftos transportavimą tanklaiviais.

Diplomatų teigimu, ES šalių narių ambasadoriai pirmąsias diskusijas dėl sankcijų surengs penktadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.