Ištyrė, kokie iššūkiai – opiausi: tai yra rimta daugumos ES įmonių problema

Naujausios „Eurobarometro“ apklausos duomenimis įgūdžių trūkumas yra viena iš didžiausių problemų mažosioms ir vidutinėms įmonėms (MVĮ) Europos Sąjungoje. Įgūdžių trūkumo problema bėgant metams išaugo ir dabar apima visas ES valstybes nares ir visus ekonomikos sektorius.

Įgūdžių trūkumas yra viena iš didžiausių problemų mažosioms ir vidutinėms įmonėms (MVĮ) Europos Sąjungoje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Įgūdžių trūkumas yra viena iš didžiausių problemų mažosioms ir vidutinėms įmonėms (MVĮ) Europos Sąjungoje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2023, 11:32 AM

„Eurobarometro“ tyrimas parodė, kad įgūdžių trūkumas yra rimta problema, su kuria susiduria nuo mažiausių iki vidutinių įmonių Europoje ir Lietuvoje. Šią problemą įvardijo 51 proc. Lietuvos ir 54 proc. ES MVĮ. Apžvelgiant pastaruosius dvejus metus, 58 proc. Lietuvos ir 62 proc. MVĮ buvo sunku rasti ir samdyti tinkamų įgūdžių turinčius darbuotojus.

MVĮ dažniausiai susiduria su techninę kvalifikaciją turinčių darbuotojų, pavyzdžiui, laboratorijų darbuotojų, mechanikų ir pan., įgūdžių trūkumu. Beveik pusė (48 proc. Lietuvoje, 42 proc. ES) MVĮ nurodė susiduriančios su tokių darbuotojų trūkumu. Tai ypač problemiška pramonės sektoriaus ir gamybos MVĮ ES: atitinkamai 47 proc. ir 50 proc. MVĮ teigia, jog susiduria su problemomis, susijusiomis su atitinkamų techninių darbuotojų samdymu. Lietuvoje ypač trūksta informacinių technologijų (IT) specialistų – 45 proc. (18 proc. ES) įmonių nurodė, kad susiduria su šios srities kvalifikuotų darbuotojų trūkumu.

Tyrimo duomenimis, įgūdžių trūkumas daro įvairų poveikį MVĮ – didėja esamų darbuotojų darbo krūvis, sumažėja pardavimai arba prarandamos pardavimo galimybės, taip pat mažėja pelningumas ir augimas.

Tik 5 proc. Lietuvos (ES 14 proc.) MVĮ teigia samdančios darbuotojus iš kitų ES valstybių narių. Tai vienas mažiausių procentų visoje ES. Nustatyta, kad net 55 proc. įmonių Lietuvoje (50 proc. ES), samdžiusių darbuotojus iš kitų ES valstybių narių, nesusidūrė su jokiais sunkumais. MVĮ, kurios vis dėlto turėjo sunkumų, nurodė administracines kliūtis savo šalyje (11 proc. Lietuvoje, 13 proc. ES), tinkamų kandidatų pasiūlos nebūvimą (7 proc. Lietuvoje, 12 proc. ES) bei kandidatų pasitraukimą iš įdarbinimo proceso (7 proc. Lietuvoje, 6 proc. ES).

Dauguma MVĮ išreiškė santykinį pasitenkinimą politikos parama, kurią jos gavo siekdamos spręsti įgūdžių trūkumo problemą, tačiau nurodė, kad yra, ką tobulinti. Kalbant apie politiką, kuria geriausiai tenkinami jų poreikiai, MVĮ Lietuvoje dažniausiai mini tiesiogines subsidijas (31 proc.) ir kvalifikacijos kėlimo mokymus (30 proc.). Europos Sąjungoje labai mažos įmonės dažniausiai mini mokesčių paskatas (39 proc.) ir tiesiogines subsidijas (28 proc.), o 38 proc. vidutinių įmonių teigia, kad kvalifikacijos kėlimo mokymai yra naudingiausias aspektas.

„Eurobarometro“ tyrimas dėl MVĮ ir įgūdžių trūkumo buvo vykdomas 2023 m. rugsėjo–spalio mėn. 27 ES valstybėse narėse, taip pat Islandijoje, Norvegijoje, Šveicarijoje, Jungtinėje Karalystėje, Šiaurės Makedonijoje, Turkijoje, Jungtinėse Valstijose, Kanadoje ir Japonijoje. Telefonu apklausta daugiau kaip 19 350 įmonių (MVĮ ir didelių įmonių). Lietuvoje iš viso apklaustos 475 įmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.