JAV FED Valdytojų tarybos narė: „minkštas nusileidimas“ yra įmanomas

JAV Federaliniui rezervų bankui (FED) gali pavykti pažaboti infliaciją išvengiant recesijos.

Doleriai, JAV.<br>Karolina Grabowska/Pexels.com nuotr.
Doleriai, JAV.<br>Karolina Grabowska/Pexels.com nuotr.
Doleriai.<br>Pixabay.com nuotr.
Doleriai.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 16, 2023, 9:13 PM

Tai ketvirtadienį pareiškė viena aukšto rango pinigų politikos formuotoja.

FED neseniai balsavo už tai, kad palūkanos liktų aukščiausiame lygyje per 22 metus. Tai pakurstė investuotojų viltis, kad bankui pavyks įgyvendinti vadinamąjį „minkštą nusileidimą“ ir bus išvengta papildomo normų didinimo. Tačiau nepaisant iki šiol pasiektos didelės pažangos, infliacija vis dar viršija FED ilgalaikį 2 proc. tikslą, o tai lemia nesutarimus tarp pinigų politikos formuotojų dėl tolesnių veiksmų.

„Mano manymu, minkštas nusileidimas yra įmanomas (...) bet jis nėra užtikrintas“, – ketvirtadienį vienoje konferencijoje Kalifornijoje pareiškė FED Valdytojų tarybos narė Lisa Cook.

„Formuodami pinigų politiką turime siekti tokios pozicijos, kuri būtų pakankamai ribojanti, kad infliacija ilgainiui grįžtų į 2 proc. lygį“, – sakė ji.

Pasak L. Cook, rizika yra dvipusė. Esą reikia subalansuoti „nepakankamo sugriežtinimo riziką ir riziką sugriežtinti per daug“.

L. Cook pozicija sutampa su kai kurių jos kolegų nuomone, tačiau prieštarauja kitų įsitikinimams. Pavyzdžiui, FED Valdytojų tarybos narė Michelle Bowman anksčiau šį mėnesį nurodė mananti, jog „mums reikės dar labiau padidinti federalinių fondų palūkanų normą, kad infliacija laiku grįžtų į mūsų 2 proc. tikslą“.

Įmonės „CME Group“ duomenimis, prekybininkai šiuo metu regi daugiau kaip 99 proc. tikimybę, kad FED kitame savo susitikime gruodį vėl nepakeis palūkanų normų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.