Žiniasklaida: vėjo jėgainių parką Lietuvoje statysiančios įmonės struktūroje – Kinijos komunistų partijos valdoma bendrovė

Kartu su „Ignitis grupė“ Lietuvoje pirmąjį jūrinio vėjo jėgainių parką statysiančios įmonės „Ocean Winds“ akcininkų struktūroje galima aptikti Kinijos Komunistų partijos valdomą bendrovę „China Three Gorges Corporation“, skelbia „Verslo žinios“.

Kinija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kinija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2023, 7:27 AM, atnaujinta Nov 16, 2023, 9:56 AM

Anot „Verslo žinių“, Lietuvos energetikos reguliuotojas spalį pranešė, kad „Ignitis grupė“ ir „Ocean Winds“ laimėjo aukcioną ir tapo oficialiais pirmojo jūrinio vėjo parko šalyje statytojais.

Aukciono rezultatai tapo aiškūs dar liepą, tačiau iki spalio vyko Atitikties nacionalinio saugumo interesams patikra.

Šią patikrą atliko Vyriausybės kanceliarijos Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija. Jos atstovai „Verslo žinioms“ teigė, kad pagrindo konstatuoti, kad Kinijos bendrovė „China Three Gorges Corporation“ kelia grėsmę nacionalinio saugumo interesams nėra.

Kaip skelbiama „Verslo žinių“ publikacijoje, apie tai, kad kartu su „Ignitis grupė“ Lietuvoje pirmąjį jūrinio vėjo jėgainių parką statysiančios įmonės „Ocean Winds“ akcininkų struktūroje galima aptikti Kinijos Komunistų partijos valdomą bendrovę „China Three Gorges Corporation“, žinojo ir Finansų, Energetikos bei Užsienio reikalų ministerijos.

„Ignitis grupė“ teigė, kad Kinijos įmonė „China Three Gorges Corporation“ jūrinio vėjo jėgainių parko projekte niekaip nedalyvauja.

„Ignitis renewables“ paneigė gandus, kad jūrinio vėjo elektrinių parko projekte dalyvaus kinai

Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables“ informuoja, kad Kinija nedalyvauja projekte ir neturi jame jokios sprendžiamosios galios. Aukciono laimėtojų atitikimą nacionaliniam saugumui įvertino speciali valstybinė komisija.

„Nacionalinio saugumo klausimas yra mums prioritetinis ir buvo nuodugniai vertintas tiek mūsų pačių, tiek ir valstybinių institucijų. Aukciono laimėtojas paskelbtas tik po išsamios patikros, todėl galime atsakingai pareikšti, kad Kinija Lietuvoje vystomame projekte nedalyvauja, neturi jokios prieigos ar sprendžiamosios galios ir negali daryti absoliučiai jokios lemiamos įtakos projekto eigai“, – sako „Ignitis renewables“ Komunikacijos partneris Paulius Kalmantas.

Pasak jo, jūrinio vėjo elektrinių parko konkurso reikalavimai numatė jo dalyviams aukščiausius saugumo ir skaidrumo standartus. Šiam Lietuvos energetikai itin svarbiam projektui buvo skiriamas ypač didelis šalies institucijų dėmesys.

Paskelbus potencialius konkurso laimėtojus, buvo atliktas jų atitikties nacionalinio saugumo interesams vertinimas. Šio vertinimo metu buvo įvertinta visa reikalinga informacija, įskaitant „Ignitis renewables“ pasirinkto partnerio „Ocean Winds“ (OW) akcininkų struktūrą. Komisija nustatė, kad OW atitinka nacionalinio saugumo interesus. Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija 2023 m. rugsėjo 28 dienos posėdyje leido OW vystyti pirmąjį Lietuvoje vėjo elektrinių parką Baltijos jūroje. Tik po šio vertinimo „Ignitis renewables“ su partneriais buvo paskelbti galutiniais konkurso laimėtojais.

Viena didžiausių vėjo elektrinių parkų vystytojų pasaulyje OW buvo įkurta 2019 metais dviejų Europos energetikos lyderiaujančių bendrovių – prancūzų ENGIE ir portugalų EDP grupei priklausančios atsinaujinančios energetikos bendrovės EDPR. Tai – vienos didžiausių Europos šalių energetikos kompanijų, teikiančių paslaugas ir vykdančių įvairius strateginius infrastruktūros projektus įvairiose Europos ir pasaulio šalyse.

Šių dviejų energetikos lyderių lygiomis dalimis įkurta OW vertinama kaip viena pajėgiausių jūrinio vėjo parkų vystytojų. Būtent todėl 2020 m. konkurso būdu „Ignitis grupė“ pasirinko OW kaip partnerį plėtojant jūrinio vėjo projektus. OW dalyvavo įgyvendinant 15 jūrinio vėjo elektrinių parkų projektų Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, JAV, Portugalijoje, Belgijoje, Lenkijoje ir Pietų Korėjoje.

Svarbu pažymėti, kad Kinijos atsinaujinančios energetikos bendrovė „China Three Gorges Corporation“ OW akcijų tiesiogiai neturi. Ji taip pat neturi OW akcininkės EDPR akcijų. Kinai yra tik vieni iš akcininkų EDPR motininėje bendrovėje – EDP grupėje. Tačiau šioje grupėje kinai taip pat neturi sprendžiamojo balso (valdo 20,86 proc. akcijų), mat EDP yra listinguojama biržoje ir turi per 400 institucinių investuotojų, tarp kurių – Kanados, Norvegijos, JAV, Prancūzijos, Vokietijos, Australijos ir kitų šalių pensiniai ar investiciniai fondai. Taigi, „China Three Gorges Corporation“ kapitalas yra nutolęs per trijų įmonių barjerą, jie neturi jokios sprendimo teisės ar įtakos projektui Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.