„Stanhope Financial“ ir „Exchangelt“ – didžiulės baudos: aptiko pažeidimų

Dėl nustatytų pažeidimų Lietuvos bankas „Stanhope Financial“ skyrė 48 tūkst. eurų baudą, o „Exchangelt“ – 45 tūkst. eurų baudą.

Dėl nustatytų pažeidimų Lietuvos bankas „Stanhope Financial“ skyrė 48 tūkst. eurų baudą, o „Exchangelt“ – 45 tūkst. eurų baudą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dėl nustatytų pažeidimų Lietuvos bankas „Stanhope Financial“ skyrė 48 tūkst. eurų baudą, o „Exchangelt“ – 45 tūkst. eurų baudą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2023, 11:00 AM, atnaujinta Nov 17, 2023, 11:01 AM

Lietuvos bankas nustatė, kad elektroninių pinigų įstaiga UAB „Stanhope Financial“ licencijavimo metu teikė klaidingą informaciją.

Be to, tris ataskaitinius ketvirčius nesilaikė nuosavam kapitalui keliamų reikalavimų ir teikė priežiūros institucijai neteisingą informaciją apie reikalavimų kapitalui laikymąsi.

Už šiuos pažeidimus Lietuvos bankas skyrė įstaigai 48 tūkst. eurų baudą.

Lietuvos bankas atliko ir valiutos keityklos operatorės ir elektroninių pinigų įstaigos, turinčios ribotos veiklos licenciją, UAB „Exchangelt“ patikrinimą ir nustatė pažeidimų, susijusių su pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos reikalavimais, tarptautinių sankcijų ir ribojamųjų priemonių įgyvendinimu.

Dalį tikrinamo laikotarpio įstaiga nebuvo pasitvirtinusi visos veiklos pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikos vertinimo tvarkos, o atliktas vertinimas nebuvo proporcingas įstaigos veiklos pobūdžiui ir mastui. Už šį pažeidimą įstaigai skirtas įspėjimas.

„Exchangelt“, vykdydama valiutos keityklos operatoriaus veiklą, neužtikrino, kad būtų laikomasi teisės aktuose nustatytų reikalavimų, susijusių su vidaus kontrolės priemonėmis įgyvendinant tarptautines sankcijas ir ribojamąsias priemones.

Įstaiga nebuvo nustačius vidaus politikos bei vidaus kontrolės procedūrų dėl atitikties ir audito, susijusių pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencija, taip pat nebuvo atlikusi vidaus kontrolės sistemos elementų tinkamumo ir jų taikymo veiksmingumo vertinimo.

Įstaiga nebuvo tinkamai reglamentavusi ir praktikoje neužtikrino tinkamo operacijų stebėsenos proceso, kai valiutos keitimo operacijos neviršijo 3 tūkst. eurų.

Už šiuos pažeidimus Lietuvos bankas skyrė „Exchangelt“ 45 tūkst. eurų baudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.