Nutarė – radioaktyvias atliekas iš Maišiagalos perveš į atominę elektrinę: teritoriją grąžins visuomenei

Iš saugyklos Maišiagaloje radioaktyvias atliekas į Ignalinos atominę elektrinę (IAE) planuojama saugiai pervežti per artimiausius metus, rašoma Energetikos ministerijos pranešime žiniasklaidai.

Iš saugyklos Maišiagaloje radioaktyvias atliekas į IAE planuojama saugiai pervežti per artimiausius metus.<br>Ignalinos AE nuotr.
Iš saugyklos Maišiagaloje radioaktyvias atliekas į IAE planuojama saugiai pervežti per artimiausius metus.<br>Ignalinos AE nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2023, 4:57 PM, atnaujinta Nov 17, 2023, 4:58 PM

„Lietuva bus pirmoji pasaulyje, išmontavusi atliekyną pagal aukščiausius tarptautinius saugos reikalavimus. (...) Kai iš saugyklos bus išvežtos visos atliekos ir bus patvirtinta, kad saugyklos teritorijoje neliko užterštų konstrukcijų ir grunto, teritorija bus grąžinta visuomenei“, – pažymėjo MRAS apsilankęs energetikos ministras Dainius Kreivys.

Maišiagalos saugyklos eksploatavimo nutraukimo projekto vadovas dr. Gintautas Klevinskas taip pat akcentavo, kad Lietuva yra pirmoji, naudojanti auštąsias technologijas saugiam tokio tipo saugyklos išmontavimui ir kaupianti unikalias žinias, kurios bus ypatingai svarbios kitoms tokių saugyklų išmontavimo darbus planuojančioms šalims.

Pranešime informuojama, kad Maišiagalos saugykloje buvo sėkmingai atlikti radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įrangos ir sistemų bandymai. Atliekos bus išimamos moderniomis technologijomis, o įrengtos pažangios radioaktyviųjų medžiagų sulaikymo sistemos efektyviai užtikrins darbuotojų, gyventojų ir aplinkos saugą.

ES finansuojamą 15 mln. eurų vertės projektą atidžiai stebi tiek Tarptautinė energetikos agentūra, tiek kitos tokius atliekynus dar besiruošiančios išmontuoti šalys, nurodo ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.