Nepalaiko leidimo pardavinėti pasibaigusio tinkamumo vartoti maistą: tik apkrausime ligonines

„Pricer.lt“ portalo vadovas Arūnas Vizickas teigia, kad sudarius galimybę pardavinėti maistą pasibaigus etiketėje „Geriausias iki...“ nustatytam minimalaus tinkamumo vartoti terminui, Lietuvoje bus susidurta su išaugusiu žarnyno infekcijų kiekiu. Pasak jo, šį pokytį palaikančios institucijos nėra pateikusios įrodymų, kad tokio maisto kokybė nėra smarkiai pablogėjusi, o galimos tokių produktų vartojimo pasekmės nebuvo išdiskutuotos su specialistais.

Manoma, kad įsigaliojus Maisto įstatymo pataisoms, padaugėtų apsinuodijimo atvejų.<br>V.Balkūno nuotr.
Manoma, kad įsigaliojus Maisto įstatymo pataisoms, padaugėtų apsinuodijimo atvejų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Nov 20, 2023, 10:10 AM, atnaujinta Nov 20, 2023, 10:11 AM

„Seimui reikėjo iš karto užklausti medikų, ar jie yra pasiruošę žarnyno infekcijų pandemijai ir panašiai. (...) Aš nematau nei laboratorinių tyrimų, nei kitų faktų, kurie pagrįstų, kad tas pratęsimas neturės poveikio maisto kokybei. Taigi ne be reikalo atsiranda etiketė ir ne be reikalo yra užrašas iki kada geriausiai suvartoti“, – pirmadienį „Žinių radijui“ sakė A. Vizickas.

„Svarstant tokį pakeitimą, reikia visų pirma paanalizuoti, pasiklausinėti medikų, pasinagrinėti su maisto ir veterinarijos specialistais. Ir tik tada galima svarstyti tokius pokyčius“, – pabrėžė jis.

Portalo vadovas taip pat paminėjo, kad toks pratęsimas nepadidins vartotojų sugebėjimo įpirkti maisto produktus.

„Nežiūrint į tai, kad pratęs kiek laiko galima parduoti, jeigu kaina yra per aukšta, tai produktai tiesiog pagulės dar papildomai mėnesį. Tiesiog padidinama rizika, kad žmogus apsinuodys. Tokio sprendimo poveikis neprisideda nei prie gerovės, kurią turėtume valstybėje kurti, nei prie vartotojų sveikatos, sukuria tik papildomą apkrovą ligoninėms ir specialistams“, – aiškino jis.

ELTA primena, kad lapkričio 16 d. Seimas po svarstymo pritarė Maisto įstatymo pataisoms, kuriomis numatoma nuo kitų metų pradžios sudaryti galimybę pratęsti maisto, paženklinto žyma „Geriausias iki...“, minimalų tinkamumo vartoti terminą ir leisti jį pardavinėti ilgiau. Tam, kad naujos nuostatos būtų priimtos, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Žyma „Geriausias iki...“ nurodo rekomenduojamą produkto suvartojimo terminą, todėl, pasak pokytį iniciavusios Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, tokį maistą dažniausiai galima valgyti ilgiau, nei nurodyta ant pakuotės. Manoma, kad priėmus įstatymo pakeitimus, bus leidžiama vartotojams įsigyti ir vartoti saugių produktų ilgiau, taip mažinant mažmeninėje prekyboje susidarančių maisto atliekų kiekį.

Taip pat, bus didinamas vartotojų sąmoningumas, tai yra, vartotojai bus skatinami vartoti saugų ir kokybišką maistą, paženklintą „Geriausias iki...“, nepaisant to, kad jo tinkamumo vartoti terminas yra pasibaigęs, taip keičiant neigiamas socialines normas šio maisto atžvilgiu ir skatinant domėjimąsi maisto ženklinimo žymų „Geriausias iki...“ ir „Tinka vartoti iki...“ skirtumais.

Numatoma, kad Maisto įstatymo projektu siūlomo pakeitimo galima ekonominė nauda siektų 147,6 mln. eurų per metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.