Prezidentas vietoje NT mokesčio siūlo įgyvendinti kitą dalyką: ragina susiimti

Prezidento patarėja Irena Segalovičienė laikosi pozicijos, kad Seimui, užuot siekiant priimti naują „tikrai neteisingą“ nekilnojamojo turto (NT) mokesčio modelį, reiktų susitelkti į Prezidentūros pasiūlymus, skirtus pajamų nelygybei mažinti bei šeimų padėčiai gerinti.

G.Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Juozapaitis

Nov 21, 2023, 9:48 AM, atnaujinta Nov 21, 2023, 9:49 AM

„Prezidentas ragina susiimti ir iš tikrųjų padaryti posūkį ir įgyvendinti labai paprastą dalyką – tokią paprastą formulę, kuri būtų teisinga ir naudinga valstybei: aukštas pajamas uždirbančiųjų teisingesnis, progresyvesnis apmokestinimas, plius šeimos mokesčio lengvata už vaiką“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė I. Segalovičienė.

„Vyriausybė, valdančioji dauguma turi, be jokios abejonės, imtis lyderystės ir tempti“, – dar akcentavo ji.

Anot prezidento vyriausiosios patarėjos ekonomikos ir socialinės politikos klausimais, šių pasiūlymų „tandemas“ didintų mokesčių teisingumą, sparčiau šalyje mažintų pajamų nelygybę, gerintų vaikų bei šeimų padėtį.

„Ir, iš tikrųjų, padarytume labai rimtą pokytį: tą aukštų pajamų progresinį apmokestinimą, kartu sudedant visas pajamas. Čia galėtų būti labai rimtas pokytis, kurį patys žmonės pajustų“, – teigė Gitano Nausėdos patarėja.

G. Nausėda dar spalį pateikė Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas, kuriose numatomas papildomas neapmokestinamasis pajamų dydis (PNPD) šeimoms, kuriuo siekta, kad PNPD už vaiką per mėnesį siektų 87 eurus, per metus – 1044 eurus.

„Ar iš tikrųjų neturėtume dėti prioriteto ten, kur stokojame teisingumo, t. y., aukštų pajamų progresinio teisingesnio apmokestinimo, plius didesnės pagalbos mūsų šeimoms, kurios augina vaikus – turint omenyje vis dar didelį vaikų skurdo rizikos lygį, mūsų demografijos iššūkius ir bendrai valstybės politikos nepakankamumą vaikų ir šeimų atvžilgiu“, – kalbėjo I. Segalovičienė.

Šiuo metu Seime dar svarstomą Vyriausybės siūlomą ir jau ne kartą tobulintą platesnės bazės NT mokesčio modelį, pasak I. Segalovičienės, prezidentas laiko neteisingu, jį esą reikia „arba labai stipriai tobulinti, ar jo atsisakyti ir žiūrėti kitaip iš esmės“.

Jos teigimu, „tikrai labai keista“, jog mokestinės sistemos pokyčius pasirinkta pradėti būtent nuo NT mokesčio.

„Kuris labai stipriai didina žmonių apmokestinimą. Ir didina tų, kurių pajamos tikrai yra mažos arba vidutinės. Iš kitos pusės gali susidaryti neteisingumo situacija, kas yra esminė bet kokio klaida – kad turtingesni staiga imtų mokėti mažiau“, – ir anksčiau Prezidentūros atstovų naujam NT mokesčio modeliui išsakytą kritiką pabrėžė I. Segalovičienė.

ELTA primena, kad Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mindaugas Lingė kartu su finansų ministre Gintare Skaiste yra įregistravę NT mokesčio įstatymo patikslinimą. Jame siūloma, kad gyvenamosios paskirties būstui tarifai būtų 0,05–0,5 proc. intervale, komercinės paskirties – 0,5–3 proc. „žirklės“, o apleistam NT siūloma taikyti 0,5–4 proc. tarifą.

Prezidentas Gitanas Nausėda tikino, kad jeigu būtų priimtas dabartinis siūlomas NT mokesčio įstatymo modelis, jis projektą vetuotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.