Dėl gedimo sustabdytas didžiausias branduolinis reaktorius Europoje vėl pradėjo veikti

Trečiadienį Suomijoje vėl pradėjo veikti savaitgalį dėl techninių problemų sustabdytas didžiausias Europoje branduolinis reaktorius Olkiluoto 3, praneša operatorius TVO.

Olkiluoto branduolinis reaktorius.<br>Scanpix.
Olkiluoto branduolinis reaktorius.<br>Scanpix.
Daugiau nuotraukų (1)

Jūras Barauskas

Nov 22, 2023, 2:34 PM

„Atnaujinome gamybą“, – pasakė TVO atstovė Johanna Aho.

Reaktorius vėl paleistas po vidurnakčio ir 1:30 val. (11:30 val. Grinvičo laiku) dirbo 1 400 MW galia. Tikimasi, kad iki dienos pabaigos jis vėl veiks pilnu 1 600 MW pajėgumu.

TVO pirmadienį nurodė, kad Suomijos pietvakarių pakrantėje esantis reaktorius „veikė įprastu režimu, kai dėl turbinos gedimo elektrinėje buvo automatiškai sustabdyta elektros gamyba“.

„Nustatyta, kad gedimą sukėlė netinkamai veikiantis generatoriaus aušinimo sistemos temperatūros matavimo prietaisas“, – pranešė operatorius, pridurdamas, kad „incidentas jokio poveikio branduoliniam saugumui neturėjo“.

Naujos kartos Europos suslėgtojo vandens reaktorius (EPR), kurį pastatė prancūzų vadovaujamas konsorciumas „Areva-Siemens“, pagamina apie 10 proc. elektros energijos Suomijoje.

Reaktorius buvo pradėtas reguliariai eksploatuoti 2023 m. balandį – 14 metų vėliau nei planuota.

Kaip ir keli kiti EPR projektai, jis buvo nuolat atidėliojamas, jo statyba vėlavo, o išlaidos buvo viršytos milijardais dolerių.

Olkiluoto 3 yra didžiausias branduolinis reaktorius, o šešis reaktorius turinti Ukrainos Zaporižios AE – didžiausia atominė elektrinė Europoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.