Tyrimas: gyventojai pervertina savo žinias apie sukčiavimą

Neseniai „Luminor“ banko užsakymu atliktas tyrimas atskleidė nerimą keliančią realybę: finansinis sukčiavimas turi įtakos ne tik finansams, bet ir kitiems žmonių gyvenimo aspektams, įskaitant ir psichinę sveikatą. Susirūpinti verta ir dėl to, kad gyventojai pervertina savo žinias apie sukčiavimą, nors išviliojamų lėšų skaičius kasmet viršija 10 mln. eurų.

Pinigai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pinigai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2023, 8:55 PM

Beveik 70 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad jų žinios apie finansinių sukčiavimų rūšis ir kaip į juos reaguoti yra pakankamos arba labai geros, rodo „Luminor“ banko užsakymu atlikta gyventojų apklausa.

Realiausiai savo žinias vertina vyriausi, kuriems elektroninės erdvės pinklės kartais tampa iššūkiu, 60–74 m. amžiaus respondentai (38 proc.), taip pat miestelių ir kaimų gyventojai (34 proc.). Kita vertus, geriausiai informuoti jaučiasi jaunesni, 18–39 m. amžiaus respondentai – savo informuotumą labai gerai vertina apie penktadalis, gana gerai – apie pusė šio amžiaus respondentų.

Savo informuotumą taip pat labai gerai vertina gaunantys tiek pačias mažiausias (iki 150 Eur), tiek pačias didžiausias (daugiau nei 1500 Eur) pajamas vienam namų ūkio nariui, labai gerai savo žinias vertina ketvirtadalis, gana gerai – atitinkamai 39 ir 54 proc. tokias pajamas gaunančių asmenų.

Atliktas tyrimas rodo, kad sukčiavimas neigiamai paveikia ne tik gyventojų finansus, bet ir psichinę sveikatą. Nors 77 proc. su sukčiavimu susidūrusių asmenų nurodė jokių pasekmių nepatyrę, tačiau beveik kas dešimtas (9 proc.) pripažino patyręs finansinius nuostolius, taip pat psichologinius sunkumus (7 proc.), žalą reputacijai ir prarado savo laiko (5 proc.), kenkėjiškomis programomis buvo užkrėsti jų įrenginiai (6 proc.).

Palyginus su kitomis Baltijos šalimis, Estijos gyventojai psichologinius sunkumus patiria taip pat dažnai, kaip ir Lietuvos gyventojai (9 proc.). Kita vertus, kaimyninės Latvijos gyventojai juos patiria net kelis kartus dažniau – su jais susidūrė net 30 proc. bandymus apgauti patyrusių asmenų.

Apklausą „Luminor“ banko užsakymu Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje šių metų rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais atliko tyrimų bendrovė „Norstat“. Kiekvienoje Baltijos šalyje buvo apklausta po tūkstantį 18–74 metų amžiaus žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.