Žinia laukiantiems stintų: pagauna tik šeimai pavalgyti, bijo prognozuoti, kas bus toliau

Agurkais kvepiančių žuvų turguje dar nėra, bet pirmosios žvalgės jau pasirodė. Kol kas žvejai verslininkai jų pagauna tik šeimai pavalgyti. Kada jų bus daug daugiau, prognozuoti per daug niekas nesiryžta – laukiama šaltuko. Reikia tikėsis, kad bent prieš Kalėdas jų bus. UAB Naujojo turgaus direktoriaus pavaduotoja Evelina Janulaitienė patikino, kad turguje stintų dar nėra. „Kol nebūna minusinės oro temperatūros, to vadinamojo šaltuko, tol stintos mūsų turgavietėje nepasirodo. Dar negalime nudžiuginti pirkėjų. Jų šiek tiek turėjome prieš kokias dvi savaites, spalio pabaigoje, lapkričio pradžioje, bet tai buvo išimtis“, – sakė E. Janulaitienė.

Agurkais kvepiančių žuvų turguje dar nėra, bet pirmosios žvalgės jau pasirodė. Kol kas žvejai verslininkai jų pagauna tik šeimai pavalgyti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agurkais kvepiančių žuvų turguje dar nėra, bet pirmosios žvalgės jau pasirodė. Kol kas žvejai verslininkai jų pagauna tik šeimai pavalgyti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agurkais kvepiančių žuvų turguje dar nėra, bet pirmosios žvalgės jau pasirodė. Kol kas žvejai verslininkai jų pagauna tik šeimai pavalgyti.<br>T.Bauro nuotr.
Agurkais kvepiančių žuvų turguje dar nėra, bet pirmosios žvalgės jau pasirodė. Kol kas žvejai verslininkai jų pagauna tik šeimai pavalgyti.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Dalia Bikauskaitė

Nov 27, 2023, 4:12 PM

Žvejai pagauna tik sau

Pasak žvejų, pirmieji stintų žvalgai jau pasirodė prie Klaipėdos uosto vartų molų, bet jų labai nedaug. Sekmadienį žuvys buvo traukiamos iš gaudyklių, kuriose daugiausia buvo strimelių, o stintų pas vieną žveją – tik 5 kilogramai, o pas kitą – trys. Dar nedaug, dar vanduo per daug šiltas. Iki tol, kol bus sugaunama 10–30 kilogramų, dar toloka, manau, dar kokią pusę mėnesio laukti reikės. Nors, jeigu atšals, gal jos pasirodys ir kiek anksčiau„, – „Vakarų ekspresui“ sakė Priekrantės verslinės ir rekreacinės žuvininkystės asociacijos pirmininkas Mindaugas Rimeikis ir juokavo sakydamas, kad ruoniai jau sugrįžta. Anot jo, tik pakvipo agurkais, tuojau jie pasirodė, nes ir jie mėgsta šias žuvis.

Žvejai dar neveža stintų į turgų – negi pardavinės tuos kelis kilogramus. Tad, galima sakyti, kad šių žuvų praktiškai nėra. Verslininkai tikisi jų sulaukti gal kitą savaitę.

Ir pernai iš pradžių žvejai pagaudavo po 1–3 kg, tai tiesiog parsinešdavo namo ir suvalgydavo. O žvejai mėgėjai Kuršių mariose jas gaudė nuo spalio vidurio. Kilogramas stintų 2022-aisiais kainavo 7–9 eurus. Kiek jos kainuos šiemet, M. Rimeikis nesiryžo spėlioti.

„Kaip stintos eis šiemet, negaliu pasakyti. Pasikeitė laivybos kanalas išorinėje vartų pusėje, gylis jame didesnis, galbūt tai turės įtakos. Gal mažiau jų eis į Kuršių marias, o daugiau plauks tiesiai Nidos link. Dabar niekas negali tiksliai pasakyti, kaip bus“, – svarstė asociacijos pirmininkas.

Prognozuoti sunku

Klaipėdos universiteto Jūros turimų instituto jaunesnysis mokslo darbuotojas Antanas Kontautas teigė, kad monitoringo duomenys rodo, jog vienetai stintų pasirodė pakrantėse, bet, galima sakyti, kol kas jų dar nėra.

„Ar šiemet bus stintų, ar ne, sunku pasakyti, čia jau kaip Dievas duos. Kalbant rimtai, jeigu vertintume praėjusių metų tendencijas, stintų Kalėdoms turėtų atsirasti, bet gali būti, kad jos pasirodys tik kitais metais. Bijau ką nors ir sakyti. Tai migruojančios žuvys ir prognozuoti, kur jos kada plauks, labai sunku. Prognozės yra labai sudėtingas dalykas, – kalbėjo mokslininkas.

– Dabar vanduo stintoms gal ir nėra per šiltas, tačiau, kaip jų bandos elgiasi kiekvienais metais, sunku pasakyti, nes jos elgiasi gana skirtingai. Būna, kad užplaukia spalio gale, lapkričio pradžioje, gali būti, kad gruodį bus pilna stintų, o gal tik sausį ar vasarį.“

A. Kontauto teigimu, pernai vykę molų rekonstrukcijos darbai žuvų migracijai šiek tiek trukdė. „Mes darėme tyrimus. Itin didelio trukdžio nematėme: kai užėjo didžioji banda, tai ji ramiai ir praplaukė nekreipdama dėmesio“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.