M. Navickienė įvardijo, kaip turi atrodyti ekonomikos augimas: tai bus neišvengiama

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė dalyvauja Užimtumo, socialinės politikos, sveikatos ir vartotojų reikalų tarybos (EPSCO) posėdyje Briuselyje, kuriame išsakė poziciją dėl perėjimo į žalią skaitmeninę ekonomiką, praneša ministerija.

M.Navickienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Navickienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2023, 1:20 PM, atnaujinta Dec 18, 2023, 12:03 PM

„(...) Suprantame, kad neišvengiamai pereisime į žalią skaitmeninę ekonomiką, kuri leis augti verslams, užtikrins ekonomikos augimą. Tuo pačiu turime galvoti, kaip apsaugoti dirbančius žmones keliant jų kvalifikaciją ar persikvalifikuojant. Siekiant apsaugoti mūsų darbuotojus ir darbo rinką nuo galimo neigiamo pokyčio, pasitelksime RRF lėšas“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Pasak ministrės, visų pirma, svarbu investuoti į mokymo ir kvalifikacijos kėlimo programas, kad padėtume darbuotojams prisitaikyti prie naujų technologijų ir metodų.

Tvirtesnė partnerystė su švietimo įstaigomis, iniciatyviomis užimtumo tarnybomis ir socialiai atsakingomis įmonėmis gali palengvinti vykstantį perėjimą. Ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas pažeidžiamų grupių, įskaitant vyresnio amžiaus darbuotojus.

Lietuvoje nuo 2024 metų planuojama vykdyti projektą, kuriuo siekiama stiprinti socialinį dialogą. Planuojama analizuoti aktualias problemas konkrečiose šakose, teritorijose ir siūlyti sprendimo būdus per socialinį dialogą bei kolektyvines derybas, rašoma pranešime.

Taip pat numatytos konsultacijos darbovietėse, skirtos efektyviam informavimui, socialinei partnerystei, kolektyvinėms deryboms bei konfliktų sprendimo mechanizmams. Šios konsultacijos turėtų padėti įgyvendinti sąžiningą ir teisingą pereinamąjį laikotarpį link neutralaus klimato poveikio ekonomikai.

„Labai pritariu idėjai, kad kolektyvinės derybos gali tapti svarbiu žingsniu kovoje su klimato kaita, didinant aplinkosauginį tvarumą ir užtikrinant sąžiningą perėjimą prie klimato neutralumo. Nors Lietuvoje tokia praktika dar nėra plačiai paplitusi, manau, kad tai yra ne tik efektyvus būdas skatinti bendradarbiavimą, bet ir puikus įrankis didinti visuomenės sąmoningumą apie klimato iššūkius. Esame pasirengę palaikyti Europos Sąjungos pastangas skatinti bendradarbiavimą žaliosios pertvarkos kontekste“, – sakė ministrė M. Navickienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.