Ieško atsakymų, kodėl JAV ekonomikos augimas praranda tempą, kai euro zonoje nuotaikos stabilizavosi

Remiantis naujausiais rodikliais, panašu, kad euro zonos verslo nuotaikos stabilizavosi, o vangumas JAV būsto rinkoje ir kiti veiksniai slopina JAV ekonomikos augimą. Kodėl JAV ekonomikos augimas praranda tempą ir kokią įtaką šiam procesui daro automobilių darbuotojų streikas?

 Niujorkas, JAV.<br>Wallula/pixabay.com nuotr.
 Niujorkas, JAV.<br>Wallula/pixabay.com nuotr.
S.Striževska.<br>„Citadele“ nuotr.
S.Striževska.<br>„Citadele“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Simona Striževska, „Citadele“ grupės įmonės „CBL Asset Management“ ekonomistė

Nov 30, 2023, 4:56 PM

Nepaisant nuosmukio euro zonoje, verslo nuotaikos lapkritį pagerėjo tiek gamybos, tiek paslaugų sektoriuose pesimizmas sumažėjo. Be to, verslo nuotaikos euro zonos gamybos sektoriuje lapkričio mėnesį pasiekė aukščiausią lygį per šešis mėnesius, daugiausiai įtakos tam turėjo pagerėję rodikliai Vokietijoje.

Nors paklausa abiejuose sektoriuose išlieka silpna, naujų užsakymų euro zonoje lapkritį sumažėjo mažiausiai per keturis mėnesius. Tuo pat metu įmonių vadovai lapkritį pranešė apie pirmąjį nedidelį laisvų darbo vietų skaičiaus sumažėjimą per mažiau nei trejus metus, daugiausia euro zonos gamybos sektoriuje. Sąnaudų ir kainų dinamika pagal sektorius išliko skirtinga – gamybos sektoriuje kaštai ir kainos toliau mažėja, o darbo užmokesčio augimas ir toliau didina sąnaudas bei kainas euro zonos paslaugų sektoriuje. Taip pat lapkričio mėnesį pirmą kartą per keturis mėnesius pagerėjo vartotojų nuotaikos.

JAV ekonomikos augimas nėra toks spartus kaip anksčiau

Spalį JAV aktyvumo rodikliai toliau gerėjo, nors augimo tempai sulėtėjo. Mažmeninės prekybos apyvarta, neįtraukiant automobilių ir degalų, spalį, lyginant su praėjusiu mėnesiu, išaugo 0,1 proc. nominaliąja verte – augimas stebimas jau septintą mėnesį iš eilės.

Nors JAV gamybos apimtys spalį, lyginant su praeitu mėnesiu, sumažėjo 0,7 proc., didžiausią neigiamą įtaką šiam rodikliui turėjo 10 proc. sumažėjusi automobilių gamyba dėl šio sektoriaus darbuotojų streiko. Jeigu neskaičiuotume jo poveikio, JAV gamyba spalį būtų pakilusi 0,1 proc. Atsižvelgiant į tai, kad susitarimas tarp automobilių gamintojų ir darbuotojų buvo pasiektas lapkritį, artimiausiais mėnesiais šis neigiamas poveikis turėtų pasisukti priešinga linkme. Kasybos pramonės apimtys JAV spalį taip pat išaugo.

Namų pardavimuose JAV spalį jau aštuntą mėnesį iš eilės fiksuotas nuosmukis, pardavimų buvo kiek mažiau nei 15 proc. mažiau nei prieš metus. Tuo tarpu kainos ir toliau po truputį augo, o spalį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, išaugo 3 proc., daugiausia dėl mažos pasiūlos rinkoje. JAV statybos sektoriuje nuotaikos ir toliau blogėja ir lapkritį pasiekė žemiausią lygį per 11 mėnesių. Teigiama yra tai, kad būsto paskolų palūkanų normos JAV lapkritį šiek tiek sumažėjo, atsižvelgiant į bendrą lyginamųjų palūkanų normų (JAV vyriausybės obligacijų pajamingumo) mažėjimą finansų rinkose.

Lapkritį finansų rinkos dalyviai sumažino dolerio kurso prognozes ateinantiems metams, tikėdamiesi staigesnio kurso mažinimo 2024 ir 2025 m. Prognozės buvo patikslintos remiantis JAV Federalinio rezervų banko pareigūnų pastabomis ir silpnesniais nei tikėtasi JAV infliacijos ir darbo rinkos duomenimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.