Nuo gruodžio 1 d. – pokyčiai: Lietuvos geležinkeliais prabangūs automobiliai į Rusiją nebepateks

„Lietuvos geležinkelių“ (LTG) grupės krovinių vežimo bendrovė „LTG Cargo“ nuo gruodžio 1 d. nebetvirtins visų prabangių, t. y. pagamintų per pastaruosius 5 metus ir didesnės kaip 50 tūkst. eurų vertės, automobilių gabenimo geležinkeliu į trečiąsias šalis paraiškų.

 Prabangūs automobiliai nuo penktadienio Lietuvos geležinkeliais nebebus eksportuojami į trečiąsias šalis.<br> 123rf.com asociatyvi nuotr.
 Prabangūs automobiliai nuo penktadienio Lietuvos geležinkeliais nebebus eksportuojami į trečiąsias šalis.<br> 123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2023, 6:16 AM

Šis sprendimas buvo priimtas po to, kai „LTG Cargo“ atlikto detalų vidinį tyrimą ir ėmėsi veiksmų, kuriais buvo užkirstas kelias tokių krovinių gabenimui, o sukauptą tyrimo medžiagą apie galimas sankcijų apėjimo schemas perdavė Lietuvos generalinei prokuratūrai.

Už sankcijų priežiūrą atsakingiems „LTG Cargo“ ekspertams kilo įtarimų dėl galimai kuriamų schemų, kuriomis siekiama apeiti dar nuo praėjusių metų pavasario taikomą sankcijų kontrolę į Rusijos Federaciją gabenamiems prabangiems automobiliams.

„LTG Cargo“ atliko retrospektyvią įvykusių pervežimų stebėseną ir viešai prieinamų tarptautinių duomenų pagalba įvertino ir patvirtino pirmines rizikas, jog prabangūs trečiosioms šalims, tokioms kaip Baltarusija, Kazachstanas, Kirgizija, Uzbekistanas, Tadžikistanas, Sakartvelas, Turkmėnistanas, skirti automobiliai iš tiesų yra gabenami į Rusiją.

Vidinio tyrimo metu bendrovė išanalizavo pervežimų informaciją apie devynių klientų gabentus 447 prabangius lengvuosius automobilius. Remiantis sukauptais duomenimis, 75 iš šių automobilių buvo užregistruoti Rusijoje, 55 automobiliai į šalį agresorę pateko per kitas šalis. Apie 279 automobilių registracijos vietą duomenų buvo neįmanoma rasti.

Tarp gabentų transporto priemonių fiksuoti tokių ženklų kaip „Mersedes“, „Porche Cayenne“, „Cadilac“ automobiliai. Nustatyta, kad galimoje sankcijų apėjimo schemoje dalyvavo 4 įmonės. Apie šias įmones ir jų atliktus vežimus sukauptą informaciją „LTG Cargo“ pateikė Lietuvos generalinei prokuratūrai.

Muitinė: ES turėtų suvienodinti sankcijas Rusijai ir Baltarusijai

Muitinės departamentui nustačius, jog iš Europos į trečiąsias šalis eksportuoti prabangūs automobiliai atsidurdavo Rusijoje, muitinės generalinis direktorius Darius Žvironas yra sakęs, kad siekiant užkardyti tokius sankcijų apėjimo atvejus, Europos Sąjunga (ES) turėtų suvienodinti sankcijas Rusijai ir Baltarusijai.

Anot jo, du trečdaliai Rusijoje eksportuotų prabangių automobilių pirmiausia eksportuota būtent į Baltarusiją. Pareigūno teigimu, sankcijų suvienodinimas itin sumažintų sankcijų apeidinėjimo riziką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.