D. Dundulis pasakė, kaip elgsis nuo sausio 1 d. leidus parduoti pasibaigusio tinkamumo vartoti maistą

Lapkričio pabaigoje Seimui leidus parduoti maistą, kuris pasibaigus minimaliam tinkamumo vartoti terminui yra saugus ir tinkamas vartoti, prekybos tinklo „Norfa“ vadovas Dainius Dundulis tvirtina, kad jo vadovaujamos parduotuvės pokyčių imtis neketina. Pasak jo, „Norfa“ turi labai nedidelius nurašymus, tad tam nėra poreikio.

D.Dundulis.<br>V.Skaraičio nuotr.
D.Dundulis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2023, 9:14 AM, atnaujinta Dec 4, 2023, 9:15 AM

„Mes neskubame priimti kažkokių sprendimų, tikrai nieko nekeisime nuo sausio 1 d. Kaip dirbome, taip ir dirbsime, ir po to žiūrėsime, kaip įvykiai klostosi. Atvirai pasakius, turime labai nedidelius nurašymus. Tūkstančių tonų nurašymų neturime ir neturime šios problemos, išskyrus daržoves, bet jose galiojimo nėra. Mes galime parduoti, bet jų tokių niekas nebeperka“, – „Žinių radijui“ teigė D.Dundulis.

„Yra dvejopas atsargų valdymas parduotuvėje. Ypač parduotuvėse, kur trūksta apyvartos, tai pagal lentynų dydį, parduotuvę reikia užkrauti prekėmis, kad ji gražiai atrodytų. Jeigu ji bus neužkrauta, pirkėjas žiūri nepatikliai ir tada yra tikimybė, kad jis mažiau lankysis“, – tvirtino jis.

D.Dundulis aiškino, kad yra prekybos tinklų, kurie gausiai nurašinėja prekes, tačiau „Norfa“ neturi šios problemos. Be kita ko, nurašymai gali padidėti kalėdiniu laikotarpiu.

„Žinau, kad kai kurie tinklai krauna labai daug prekių ir po to labai daug nurašinėja, jiems tikrai yra bėda, bet mes kadangi visada siekiame prekiauti pigiau, negalime leisti daug nurašinėti ir stengiamės kitomis priemonėmis viską sutvarkyti, kad nebūtų perteklinių prekių“, – sakė „Norfos“ vadovas.

„Pas mus nurašymai būna labai nedideli, išskyrus kalėdinį periodą. Jis būna sunkus, nežinome, kiek nupirks, ir tuo metu būna padidėję nurašymai, bet visu kitu metu nedaug nurašinėjame, išskyrus vaisius ir daržoves“, – pažymėjo jis.

Lapkričio pabaigoje Seimas priėmė siūlomas Maisto įstatymo pataisas, kuriomis numatoma, kad maistas, kuris pasibaigus minimaliam tinkamumo vartoti terminui yra saugus ir tinkamas vartoti, gali būti parduotas. Pataisos įsigalios 2024 m. sausio 1 d.

Taip pat bus leidžiama vartotojams įsigyti ir vartoti saugių produktų ilgiau, taip mažinant mažmeninėje prekyboje susidarančių maisto atliekų kiekį.

Nuo naujųjų metų bus didinamas vartotojų sąmoningumas, tai yra, vartotojai bus skatinami vartoti saugų ir kokybišką maistą, paženklintą „Geriausias iki...“, nepaisant to, kad jo tinkamumo vartoti terminas yra pasibaigęs, taip keičiant neigiamas socialines normas šio maisto atžvilgiu ir skatinant domėjimąsi maisto ženklinimo žymų „Geriausias iki...“ ir „Tinka vartoti iki...“ skirtumais.

Numatoma, kad Maisto įstatymo projektu siūlomo pakeitimo galima ekonominė nauda siektų 147,6 mln. eurų per metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.