G. Skaistė: EK dar nepateikė atsakymo dėl įšaldytų RRF lėšų

Finansų ministrė Gintarė Skaistė tvirtina, kad Lietuva dar negavo atsakymo iš Europos Komisijos (EK) dėl įšaldytų 26 mln. eurų Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (angl. Recovery and Resilience Facility, RRF) lėšų. Pasak jos, atsakymui yra du mėnesiai, taigi jo galima laukti iki gruodžio pabaigos.

Atsakymo iš EK galima laukti iki gruodžio pabaigos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Atsakymo iš EK galima laukti iki gruodžio pabaigos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Dec 4, 2023, 1:07 PM

„Po to kai Lietuva pateikė argumentus, Europos Komisija turi du mėnesius jiems įvertinti. Kol kas oficialaus atsakymo nesame gavę, kuomet sulauksime, Lietuva turės savo galimybę reaguoti. Tai tos biurokratinės procedūros dar šiek tiek užsitęs“, – pirmadienį žurnalistams teigė G. Skaistė.

ELTA primena, kad EK spalio pabaigoje priėmė teigiamą iš dalies pakeisto Lietuvos RRF plano, įskaitant skyrių „REPowerEU“, vertinimą. Tačiau į Lietuvos prašymą dėl mokesčių reformos buvo neatsižvelgta.

Dabartinė plano vertė – 3,85 mlrd. eurų (2,3 mlrd. eurų dotacijų ir 1,55 mlrd. eurų paskolų). Tai beveik dvigubai viršija pirminio ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano vertę.

Europos Sąjungos Tarybai pritarus, Lietuva galėtų gauti 150 mln. eurų išankstinį finansavimą „REPowerEU“ lėšomis. Pagal RRF Lietuva 2021 m. rugpjūtį jau gavo 289 mln. eurų išankstinį finansavimą, o 2023 m. gegužę – 542 mln. eurų pirmąją išmoką. Komisija kol kas yra įšaldžiusi 26 mln. eurų iš pirmojo RRF mokėjimo lėšų.

Vyriausybė spalio pabaigoje pritarė EK išvadai dėl „Naujos kartos Lietuva“ (NKL) plano, kuris finansuojamas RRF ir „RePowerEU“ lėšomis, keitimo. Ministrų kabinetas taip pat pritarė, jog papildytas RRF finansavimo Lietuvai planas būtų teikiamas Bendrijos Ekonomikos ir finansų reikalų tarybai (ECOFIN).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.