Pasirašyta sutartis dėl Lietuvos Ukrainai skiriamo 1 mln. eurų socialinių karo padarinių sprendimui

Pirmadienį finansų ministrė Gintarė Skaistė ir Europos Tarybos vystymo banko (ETVB) valdytojas Carlo Monticellis pasirašė sutartį dėl Lietuvos įnašo į ETVB Ukrainos solidarumo fondą, skirtą Ukrainos atstatymo darbams. Lietuvai Ukrainai socialinių karo padarinių sprendimui skiria 2 mln. eurų, iš jų ETVB Ukrainos solidarumo fondui – 1 mln. eurų.

G. Skaistė.<br>V.Skaraičio nuotr.
G. Skaistė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

2023-12-04 12:28

„Lietuva visada aktyviai palaikė Ukrainos narystę šiame banke ir Europos tarybos vystymo bankas Ukrainoje ypatingą dėmesį skirs socialinės ir sveikatos priežiūros infrastruktūros ir prieinamo būsto sritims. Čia Lietuva aktyviausiai bendradarbiaus su Europos tarybos vystomuoju banku“, – tvirtino G. Skaistė.

„Bankas ir Lietuva sujungia pajėgas, kad padėtų Ukrainai, stovėdami už Ukrainos žmones šios nemotyvuotos invazijos metu, jiems kovojant už savo laisvę“, – spaudos konferencijos metu pažymėjo C. Monticelli.

Lapkričio pradžioje Vyriausybės posėdyje buvo pritarta tolimesnei Lietuvos paramai Ukrainai per tarptautinių finansų institucijų instrumentus: po 1 mln. eurų skiriama Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) fondui, remiančiam įtrauktį ir Europos Tarybos vystymo banko (ETVB) Ukrainos solidarumo fondui, remiančiam socialinės paskirties projektus.

ERPB Veiksmų už lygybę ir lytis fondo Ukrainos programos tikslas – kurti verslo aplinką ir plėtoti žmogiškąjį kapitalą, taip įgalinant karo veteranų, neįgaliųjų ir kitų nuo Rusijos karo Ukrainoje nukentėjusių asmenų galimybes įsidarbinti. Pagal programą taip pat teikiama ir psichologinė pagalba šiems asmenims.

ETVB Ukrainos solidarumo fondo tikslas – remti Ukrainos viduje perkeltus asmenis bei prisidėti prie Ukrainos atstatymo. Šio fondo lėšomis bus tenkinami įvairūs dėl karo atsiradę socialiniai poreikiai, tokie kaip šalies viduje perkeltųjų asmenų gerovės užtikrinimas ir integracija, svarbiausių šalies teritorijų socialinės infrastruktūros atstatymas – kapitalinis apgadintų daugiabučių pastatų remontas, tvaresnių būsto sprendimų užtikrinimas, taip pat bus stiprinami gebėjimai Ukrainos atkūrimo ministerijoje.

Numatoma, jog į abu šiuos fondus Lietuva lėšas perves iki 2023 m. pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.