Mato rizikų Kinijos tvirtumui: rodikliai nežada nieko gero

JAV reitingų agentūra „Moody‘s“ antradienį sumažino Kinijos kredito reitingo perspektyvą ir pakeitė ją iš „stabilios“ į „neigiamą“, antrą pagal dydį pasaulio ekonomiką slegiant vis didesnėms skoloms.

„Moody‘s“ sumažino Kinijos kredito reitingo perspektyvą.<br>Scanpix/AP nuotr.
„Moody‘s“ sumažino Kinijos kredito reitingo perspektyvą.<br>Scanpix/AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

Dec 5, 2023, 11:01 AM, atnaujinta Dec 5, 2023, 11:19 AM

„Sprendimas pakeisti perspektyvą į neigiamą atspindi gausėjančius įrodymus, kad vyriausybė ir platesnis viešasis sektorius teiks finansinę paramą su finansiniais sunkumais susiduriančioms regioninėms ir vietos vyriausybėms... bei valstybinėms įmonėms, o tai kelia didelę riziką Kinijos fiskaliniam, ekonominiam ir instituciniam tvirtumui“, – sakoma trumpame „Moody‘s“ pranešime.

Anot agentūros, šis žingsnis atspindi „padidėjusią riziką, susijusią su struktūriškai ir nuolat lėtesniu ekonomikos augimu vidutinės trukmės laikotarpiu bei besitęsiančiu nekilnojamojo turto sektoriaus mažinimu“.

Kinijos didžiulis nekilnojamojo turto sektorius, kuris yra atsakingas už maždaug ketvirtadalį bendrojo vidaus produkto (BVP), yra paniręs į gilią skolų krizę – kai kurie dideli vystytojai yra skolingi šimtus milijardų dolerių ir susiduria su veiklos nutraukimo rizika.

Reaguodama į naujausią „Moody‘s“ sprendimą, Pekino finansų ministerija pareiškė esanti „nusivylusi“.

„Sudėtingos tarptautinės situacijos, nestabilaus pasaulio ekonomikos atsigavimo ir silpnėjančio postūmio akivaizdoje Kinijos makroekonomika nuo šių metų pradžios tęsia atsigavimą“, – tvirtino atstovas.

Kinijos atsigavimui trukdo silpnas vartotojų ir verslo pasitikėjimas, nesitraukianti būsto krizė, rekordinis jaunimo nedarbas ir pasaulinis sulėtėjimas, kuris veikia kiniškų prekių paklausą.

Visgi pastarosiomis savaitėmis antroje pagal dydį pasaulio ekonomikoje buvo pastebėta gyvybės ženklų. Trečio ketvirčio augimas pranoko lūkesčius ir sudarė 4,9 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.