Ši šalis ketina uždrausti vienkartines elektronines cigaretes: „Jos juokingai pigios“

Prancūzijos parlamentas pritarė siūlymui uždrausti vienkartines elektronines cigaretes, laikomas vartais į paauglių priklausomybę nuo tabako bei žalingas aplinkai.

Prancūzijos parlamentas pritarė siūlymui uždrausti vienkartines elektronines cigaretes.<br>Asociatyvi R.Danisevičiaus nuotr.
Prancūzijos parlamentas pritarė siūlymui uždrausti vienkartines elektronines cigaretes.<br>Asociatyvi R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Viljama Sudikienė

2023-12-05 13:07, atnaujinta 2023-12-05 13:08

Parlamento žemieji rūmai – Nacionalinė asamblėja – vėlų pirmadienį tam pritarė visais balsais, bet dar reikės Senato pritarimo ir Europos Komisijos leidimo.

Vienkartinės elektroninės cigaretės populiarios tarp jaunų žmonių, gali turėti daug nikotino, yra įvairių skonių ir pigios. „Jos atveria kelią į rimtą priklausomybę“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelienas Rousseau. „Jos juokingai pigios, patrauklios vaisių ir saldžiu skoniu, dėl mažo dydžio lengvai paslepiamos nuo tėvų“, – sakė ministro pavaduotoja Francesca Pasquini, pernai lapkritį pateikusi įstatymo projektą. Prancūzijos nacionalinė medicinos akademija jas vertina kaip „klastingus spąstus, ypač vaikams ir paaugliams“.

Pasiūlymą, už kurį balsavo visi 104 parlamento nariai, palaiko ministrė pirmininkė Elisabeth Borne, rugsėjį paraginusi uždrausti vienkartinius garinimo prietaisus.

Parlamento nariai taip pat apgailestavo dėl vienkartinių elektroninių cigarečių poveikio ekologijai, A. Rousseau jas vadino „nelaime aplinkai“. Pasak F. Pasquini, šiose cigaretėse yra daug plastiko ir ličio, jų gamybai reikia daug naftos ir vandens.

Ši vyriausybės platesnės kovos su rūkymu priemonė dabar keliaus į Senatą, po to dar reikės žalios šviesos iš Europos Komisijos, turėsiančios nuspręsti, ar draudimas yra „proporcingas“ atsakas į problemą. Jei procesas vyks sklandžiai, vyriausybė tikisi, kad draudimas įsigalios iki 2024 m. rugsėjo.

Panašių iniciatyvų ėmėsi ir Vokietija bei Airija. Tabako vartojimas Prancūzijoje yra svarbiausia 75 tūkst. mirčių per metus, kurių galima būtų išvengti, priežastis.

Praėjusį mėnesį vyriausybė paskelbė, kad uždraus rūkyti visuose šalies paplūdimiuose, viešuosiuose parkuose ir miškuose bei prie mokyklų. Cigaretės brangs nuo dabartinių 11 eurų už pakelį iki 12 eurų 2025 m. ir 13 eurų dar kitais metais. Prezidentas Emmanuelis Macronas 2021 m. pažadėjo, kad iki 2032 m. vyriausybė sieks sukurti „pirmąją kartą be tabako“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.