Kinijoje pradėjo veikti pirmasis pasaulyje ketvirtos kartos branduolinis reaktorius

Kinijos valstybinė žiniasklaida trečiadienį pranešė, kad šalis pradėjo eksploatuoti pirmąją pasaulyje jėgainę su ketvirtos kartos dujomis aušinamu branduoliniu reaktoriumi.

Kinija pradėjo eksploatuoti pirmąją pasaulyje jėgainę su ketvirtos kartos dujomis aušinamu branduoliniu reaktoriumi.<br>Scanpix.
Kinija pradėjo eksploatuoti pirmąją pasaulyje jėgainę su ketvirtos kartos dujomis aušinamu branduoliniu reaktoriumi.<br>Scanpix.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2023, 5:03 PM

Valstybinės naujienų agentūros „Xinhua“ teigimu, Šidaovanio jėgainėje Šandongo provincijos rytuose yra sumontuoti du aukštos temperatūros reaktoriai, aušinami ne suslėgtu vandeniu, o dujomis, todėl padidėja jėgainės darbo našumas ir sumažėja eksploatavimo kaštai.

Įprastiniai reaktoriai elektrą gamina iš branduolinės energijos. Tačiau šie pažangūs modeliai, dar vadinami mažaisiais moduliniais reaktoriais (angl. small modular reactor, SMR) gali būti naudojami ir kitokiais, pavyzdžiui, šildymo, vandens gėlinimo ar pramoninio garo gamybos tikslais.

Kinijos santykiuose su Vakarų šalimis didėjant įtampai, šalis siekia atsisakyti anglimi kūrenamų jėgainių ir sumažinti savo priklausomybę nuo užsienio technologijų.

Daugiau nei 90 proc. Šidaovanio jėgainės įrangos yra sukurta Kinijoje, naujienų agentūrai „Xinhua“ sakė projekto vadovas Zhangas Yanxu.

Jėgainės statybos prasidėjo 2012 m., o pirmasis SMR prie elektros tinklų buvo prijungtas 2021 m.

Šios technologijos šalininkai teigia, kad dėl savo kompaktiškos ir paprastos architektūros universalieji SMR gali vaidinti svarbų vaidmenį mažinant anglies kiekį ir pereinant prie žaliosios energetikos, o jų modulinė konstrukcija užtikrina, kad reaktoriai yra pigesni, o jiems pagaminti reikia mažiau laiko.

Tarptautinės branduolinės energijos agentūros teigimu, šiuo metu 18 šalių įgyvendinama 80 SMR projektų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.