Kad neliktų dviprasmybių: Seimui teiks projektą, susijusį su dalyvavimu NATO konkursuose

Antradienį Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIM) teiks Seimui svarstyti Patikimumo deklaracijų išdavimo pagrindų juridiniams asmenims, norintiems dalyvauti Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO) konkursuose, įstatymo projektą.

Pasak ministerijos, projektu siekiama patikslinti patikimumo deklaracijų išdavimo pagrindus ir kriterijus, kad jie būtų išdėstyti aiškiai ir nedviprasmiškai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasak ministerijos, projektu siekiama patikslinti patikimumo deklaracijų išdavimo pagrindus ir kriterijus, kad jie būtų išdėstyti aiškiai ir nedviprasmiškai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2023, 3:41 PM, atnaujinta Dec 12, 2023, 3:42 PM

„Šalies gynybos pramonei NATO konkursai yra galimybė augti. Patikimumo deklaracijų išdavimo pagrindai ir kriterijai dalyvauti šiuose konkursuose turi būti apibrėžti be jokių dviprasmybių, taip užtikrinant, kad juose galėtų dalyvauti kuo daugiau verslų, bet tik tie, kurie nekelia grėsmės nacionaliniam ar NATO saugumui“, – išplatintame pranešime cituojama ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Pasak ministerijos, projektu siekiama patikslinti patikimumo deklaracijų išdavimo pagrindus ir kriterijus, kad jie būtų išdėstyti aiškiai ir nedviprasmiškai. Taip pat siekiama įtvirtinti privalomas nuostatas dėl asmens duomenų apsaugos.

Šiuo projektu taip pat siūloma patikslinti kriterijų, kuris susijęs su tarptautinių sankcijų pažeidimais. Siūloma įtvirtinti, kad patikimumo deklaracija yra išduodama, jei juridinis asmuo ar su juo susiję fiziniai asmenys įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu nėra pripažinti kaltais dėl tarptautinių sankcijų pažeidimo arba dėl tokio nusikaltimo padarymo teistumas jau yra išnykęs ar panaikintas.

Be to, siūloma įtvirtinti, kad išduodant patikimumo deklaracijas būtų papildomai vertinama, ar juridinis asmuo ir su juo susiję fiziniai asmenys įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu nėra pripažinti kaltais už nusikaltimą pagal užsienio valstybių baudžiamuosius įstatymus.

Pasak EIM, tikimasi, kad įstatymo projekto įgyvendinimas teigiamai atsilieptų gynybos sektoriaus įmonėms ir jų plėtrai, nes valstybės ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms nebekiltų abejonių dėl pateikiamų duomenų ir informacijos imties, todėl patikimumo deklaracijos būtų išduodamos nustatytais terminais.

Patikimumo deklaracija, kaip dokumentas, kuriuo patvirtinamas juridinio asmens saugumo patikimumas, leidžiantis dalyvauti NATO konkursuose, negali būti išduodamas juridiniams asmenims, kurie yra bendradarbiavę arba palaikę ryšius su užsienio valstybių žvalgybos ir saugumo tarnybomis.

Ji taip pat negali būti išduota juridiniams asmenims, kurių turimi ar praeityje turėti ryšiai su užsienio valstybių institucijomis ar tų valstybių fiziniais arba juridiniais asmenimis kreipimosi metu kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, pažymima ministerijos pranešime žiniasklaidai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.