„Ši sutartis sukels perversmą“: ES patvirtino taisykles, kurios palies milijonus dirbančiųjų

Europos Parlamentas ir Europos Sąjungos valstybės narės trečiadienį susitarė dėl taisyklių, kuriomis bus gerinamos per mobiliąsias programėles dirbančių asmenų, pavyzdžiui, pavėžėjų darbo sąlygos.

Europos Parlamentas ir Europos Sąjungos valstybės narės trečiadienį susitarė dėl naujų taisyklių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Europos Parlamentas ir Europos Sąjungos valstybės narės trečiadienį susitarė dėl naujų taisyklių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Europos Parlamentas ir Europos Sąjungos valstybės narės trečiadienį susitarė dėl naujų taisyklių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Europos Parlamentas ir Europos Sąjungos valstybės narės trečiadienį susitarė dėl naujų taisyklių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jūras Barauskas

Dec 13, 2023, 12:31 PM

Pagal naująjį įstatymą daugelis platformose dirbančių asmenų Europoje galėtų būti laikomi etatiniais darbuotojais ir įgytų teisę į darbo bei socialinę apsaugą, rašoma parlamento pranešime.

„Klaidingai laikomi dirbančiais savarankiškai“ galėtų būti mažiausiai 5,5 mln. žmonių, nurodė parlamentas.

Šiuo metu Europoje laisvai samdomą darbą naudodamiesi programėlėmis dirba maždaug 28 mln. žmonių ir prognozuojama, kad 2025 m. jų skaičius išaugs iki 43 milijonų.

„Ši sutartis sukels perversmą, tai – pirmoji teisinė bazė, skirta dirbantiesiems per skaitmenines platformas“, – kalbėjo EP narė ir pagrindinė teksto iniciatorė parlamente Elisabetta Gualmini.

„Numatėme algoritmų skaidrumą ir atskaitingumą, numatėme geresnių teisių mažiausiai pasaulyje apsaugotiems dirbantiesiems ir numatėme sąžiningą platformų konkurenciją“, – pridūrė ji.

Taisyklėse numatoma, kad, jei dirbantysis atitinka du iš penkių „kontrolės ar vadovavimo kriterijų“, jis bus laikomas etatiniu darbuotoju.

ES valstybės narės šį sąrašą gali plėsti. Be to, dirbantieji gali patys daryti spaudimą ES narėms, kad šios išplėstų sąrašą.

Taisyklėse taip pat nurodyta, kad dirbantieji per platformas turėtų turėti galimybę gauti informacijos apie tai, kaip veikia programėlės algoritmai ir kokį poveikį automatinių sistemų sprendimams turi jų elgesys.

Ir nė viena platforma negalės atleisti darbuotojų arba sustabdyti paskyrų galiojimą be žmogaus įsikišimo, nurodė parlamentas.

Be to, įsigalios ir griežtesnės asmens duomenų taisyklės: platformoms bus draudžiama tvarkyti duomenis, pavyzdžiui, susijusiais su asmeniniais įsitikinimais ar privačiu kolegų susirašinėjimu.

Susitarimą pasveikino ES darbo ir socialinių teisių komisaras Nicolasas Schmitas.

„Kurjeriai ir vairuotojai įgis jiems priklausančių socialinių ir darbo teisių. Platformoms bus suteikta teisinių garantijų“, – socialiniuose tinkluose rašė N. Schmitas.

Testas teisiškai įsigalios, kai jį patvirtins valstybės narės ir parlamentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.