Futbolo legendą C. Ronaldo siekia skaudžiai nuskalpuoti – iš jo reikalauja net milijardo dolerių

Už milžiniškus pinigus karjerą Saudo Arabijos klube tęsiantis Cristiano Ronaldo susidūrė su nemalonumais. Nuvilti investuotojai iš jo reikalauja net milijardo dolerių.

 Portugalijos futbolo žvaigždė C.Ronaldo susidūrė su rimtais kaltinimais.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Portugalijos futbolo žvaigždė C.Ronaldo susidūrė su rimtais kaltinimais.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2023, 6:15 PM

Visa tai susiję su didžiausia pasaulio kriptovaliutų prekybos platforma „Binance“.

Pastarosios antrinė įmonė neseniai išvengė didelių nemalonumų JAV tik sutikusi sumokėti 4,3 mlrd. dolerių baudą.

Pristatė su triukšmu

Pernai lapkritį „Binance“ paskelbė apie pirmąją savo nepakeičiamųjų žetonų (NFT) kolekciją CR7, kuri sukurta bendradarbiaujant su C.Ronaldo.

CR7 ženklo pristatinėti nereikia – šio futbolininko numeriu pažymėtos etiketės klijuojamos ant įvairių gaminių – nuo avalynės iki kvepalų. Tai jam padėjo tapti vienu turtingiausių planetos sportininkų.

NFT kolekcija buvo dar viena galimybė užsidirbti. Šie žetonai yra virtualus turtas, kurį galima pirkti ir parduoti, tačiau jis egzistuoja tik skaitmeniniame pasaulyje, o blokų grandinių technologija jo savininkui leidžia turėti unikalų numerį.

Tad prieš metus futbolo gerbėjams buvo pasiūlytos animuotos skaitmeninės C.Ronaldo statulėlės su papildomomis funkcijomis – asmeniniu futbolininko parašu, linkėjimais, paslapčių dėžute, galimybėmis laimėti įvairius prizus ir užtikrinta vieta ateities aukcionuose, kuriuose vėl bus pardavinėjami žetonai su sportininko atvaizdu.

„Ketiname pakeisti NFT pasaulį ir perkelti futbolą į kitą lygį“, – pristatymo metu buvo cituojami portugalų futbolininko žodžiai.

Kaina smarkiai nukrito

Kai kurių itin retų NFT kaina prasidėjo nuo 10 tūkstančių dolerių, nors pigiausi atsiėjo palyginti nedaug – 77 dolerius. Tik bėda, kad dabar jų vertė, smarkiai smigus visai NFT rinkai, siekia vos dolerį.

Susibūrę ieškovai Jungtinėse Valstijose reikalauja atlyginti jų patirtą daugiau kaip milijardo dolerių žalą tvirtindami, jog C.Ronaldo pareiškimai paskatino juos užsiimti nuostolingu verslu.

Juolab kad žetonus buvo galima įsigyti tik už „Binance“ išleistą kriptovaliutą, kurią investuotojai dabar vadina neregistruotais vertybiniais popieriais.

Net ir pinigais aptekusiam C.Ronaldo tokia suma, jeigu ji būtų priteista, taptų reikšminga.

Pernai jis sudarė sutartį su Saudo Arabijos klubu „Al-Nassr“, pagal kurią per sezoną uždirba 200 mln. eurų.

Tad, norint gauti milijardą, 38 metų futbolininkui aikštėje tektų tokiomis pat sąlygomis plušėti bent 5 metus. Tiesa, jo valdomo turto vertė, kaip spėjama, turėtų viršyti pusę milijardo dolerių.

Vertinimai – skirtingi

Neaišku, kaip į tokius ieškovų argumentus pažvelgs teismas, tačiau valdžios atstovai, regis, jiems pritaria.

Kaip teigė JAV vertybinių popierių ir biržų komisija (SEC), toks turtas gali būti laikomas vertybiniais popieriais, tad jį reklamuojančios įžymybės privalo laikytis Amerikos įstatymų ir viešai atskleisti, iš kokių šaltinių ir kiek pajamų už tai gauna.

Ieškovai tvirtina, kad C.Ronaldo turėjo atskleisti, kiek jam buvo sumokėta, bet to nepadarė.

Tiesa, konsultacijų kompanijos „DeVere Group“ vadovas Nigelas Greenas svarstė, kad problemos slypi daug giliau nei vien NFT su C.Ronaldo atvaizdu.

„Dėmesys turi būti nukreiptas ir į pasaulines reguliavimo institucijas, kurios itin lėtai nustatinėja gaires šiame besikeičiančiame finansų kraštovaizdyje“, – teigė N.Greenas.

Teigiama, kad, be C.Ronaldo, kolektyvinių ieškinių dėl NFT reklamavimo jau sulaukė JAV beisbolo lyga, „Formulė 1“ ir „Mercedes-Benz“. (BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.