Tai, kas prasidėjo kaip šventė, pridarė kalnus rūpesčių – butą įsigijusi pora tikina patyrusi ir fizinį smurtą

Jauna kinų pora, kurios pastangos įsigyti butą atskleidė šalies ekonomikos nuosmukį, dalindamasi savo istorija sudomino galybę žmonių. Zhang Yiliangas ir jo žmona Dong Lijun fiksavo, kaip jų gyvenimas klostės pastaruosius dvejus metus pradedant nuo momento, kai įsigijo butą. Jų paskyra „Liangliang Lijun couple“ „Douyin“ tinkle sulaukė daugiau nei 400 tūkst. sekėjų.

 Kinija.<br> Nuno Alberto/unsplash.com nuotr.
 Kinija.<br> Nuno Alberto/unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2023, 8:49 AM

Tai, kas prasidėjo kaip šventė, ilgainiui sukėlė rūpesčių, įskaitant ginčus su nekilnojamojo turto vystytoju, kuris, poros teigimu, buvo jiems skolingas pinigų. Pastarosiomis savaitėmis jie teigė, kad buvo užpulti, o jų vaizdo įrašai buvo cenzūruojami, bet tai pelnė tik dar didesnes žmonių simpatijas internete.

Rodos, jaunos poros, kilusios iš nedidelio miesto ir svajojusios apie didmiestį, patirtis sutapo su daugelio kinų patirtimi, atspindėjo jų iššūkius bei nekilnojamojo turto krizės vangios ekonomikos sąlygomis sužlugdytas viltis.

„Tai, ką viešinate, yra tikras gyvenimas, – rašė „Douyin“ vartotojas. – Iš tikrųjų daugumos jaunų žmonių gyvenimas yra sunkus. Tai ne vakarėliai kasdien.“

Kitame daug patiktukų sulaukusiame komentare rašyta: „Jų istorija rezonuoja, nes jie – tokie patys kaip mes.“

„Liangliang Lijun nupiešė matomą „Kinijos svajonės“ modelį, – skelbė buvęs žurnalistas vaizdo įraše savo socialinės žiniasklaidos kanale. – Tą reikia pasakyti visiems, ypač jaunimui: Kinijos svajonės nenusipelnė patys darbščiausi, įstatymų besilaikantys ir optimistiškai nusiteikę piliečiai, ką jau kalbėti apie kitus. Ačiū porai, kad padėjo mums pamatyti žiauriąją Kinijos tikrovės pusę“.

Vėliau šis vaizdo įrašas buvo ištrintas, o minėto asmens paskyroje mikrotinklaraščių svetainėje „Weibo“ uždrausta skelbti įrašus.

Poros emocinių kalnelių viršuje – jų butas, kurį nusipirko 2021 m. Pirmą kartą apie savo pirkinį jie paskelbė „Douyin“, kinų socialinio tinklo „TikTok“ versijoje, tų pačių metų lapkritį.

Jie nuolat pasakojo apie savo buto statybų eigą ir beveik kas mėnesį lankėsi statybvietėje, rašo „bbc.com“.

Po mėnesio ponia Dong grįžo namo su bloga žinia – ji buvo priversta sutikti su atlyginimo sumažinimu iki 2 000 juanių (apie 257 eurų) per mėnesį. Vaizdo įraše matyti, kaip ji verkia pranešdama šią žinią savo vyrui: „Mūsų atlyginimas jau dabar yra mažiausias... Ką man daryti?“

Šis vaizdo įrašas, Kinijoje didėjant nedarbui, greičiausiai atkartojo panašias istorijas. „Negaliu būti vienintelė, kuri verkia žiūrėdama jų vaizdo įrašus“, – rašoma viename komentare.

Tačiau jaunos poros blogiausia dar tik laukė. 2022 m. gegužės nekilnojamojo turto vystytoja „Sunac China Holdings Limited“ prisipažino turinti finansinių problemų, nes praleido palūkanų už obligacijas mokėjimo terminą.

Nepaisant to, ponas Zhangas ir ponia Dong vis dar buvo nusiteikę optimistiškai. Praėjus kelioms dienoms po pranešimo, Zhang Yiliangas skelbė: „Mes pasirinkome „Sunac“, todėl turėtume jais pasitikėti. Tikime, kad jie elgsis atsakingai, kaip turėtų elgtis bendrovė, ir įgyvendins projektą.“

Po dviejų mėnesių statybos sustojo. Kelis kitus mėnesius įmonė buvo raginama atnaujinti statybas. Tai įvyko tik 2023 m. pradžioje. Per tą laiką porai gimė dukra.

Atrodė, kad gyvenimas grįžo į vėžes – tik ponas Zhangas ir ponia Dong sakė, kad įmonė jiems vis dar skolinga 20 tūkst. juanių (apie 2578 eurų) nuolaidą, kurios pora prašė kelis mėnesius. Lapkričio 15 d. kinai nuvyko į „Sunac“ organizuotą renginį, iš kurio tiesiogiai transliavo susitikimą. Po tos dienos iki gruodžio 1 d. jos „Douyin“ paskyroje nebuvo jokių įrašų.

Netrukus po apsilankymo „Sunac“ būstinėje, socialinėje žiniasklaidoje pasipylė pranešimai, kad pora per tiesioginę transliaciją buvo sumušta, o vaizdo įrašo nebėra, galima rasti ir nuotraukų, kuriose ponas Zhangas matyti ligoninėje. Kitame vaizdo įraše, lapkričio 18 d. paskelbtame ponios Dong asmeninėje paskyroje, jis sakė: „Šioje visuomenėje yra daug taisyklių, kurių turime laikytis. Nieko keisto, kad mūsų vaizdo įrašai buvo apriboti arba dingo“.

Pora teigė nedelsdama paskambinus į policiją. Vietos policija laikraščiui „Southern Metropolis Daily“ sakė, kad nubaudė užpuolikus ir imsis tolesnių veiksmų. „Sunac China“ neatsakė į BBC klausimus.

Incidentas sulaukė didžiulio dėmesio internete ir Kinijos žiniasklaidoje. Kai kurie abejojo butą pirkusios poros pateikta įvykių versija, tačiau daugelis jai simpatizavo. „Žmonės sumušami ir jiems neleidžiama kalbėti. Ar jiems dar leidžiama gyventi?“ – rašoma populiariausiame komentare. „Ar galime jiems padėti ir padėti mūsų visuomenei?“ – klausė kitas „Weibo“ naudotojas.

Ponas Zhangas ir ponia Dong teigia, kad jie vis dar laukia žadėtos nuolaidos. Praėjusią savaitę jie išprovokavo naują kupiną pykčio ir nusivylimo diskusiją, kai pareiškė, kad ketina palikti Džengdžou ir grįžti į gimtąjį pono Zhango miestą.

„Tokių paprastų žmonių, kaip jie – dauguma, todėl tai, kaip jiems viskas baigėsi, mums ypač skaudu“, – rašoma tūkstančius patiktukų gavusiame komentare „Weibo“.

Vis dėlto vėliau pora pareiškė, kad nėra iki galo apsisprendusi, o prie užuojautų prisidėjo ir kai kurių vartotojų įtarimai, ar tik jiedu nesipelno iš dėmesio internete.

Kiti gi klausė, ar ponas Zhangas ir ponia Dong nepasidavė vietos valdžios institucijų, kurios norėjo užkirsti kelią blogai Džengdžou reklamai, spaudimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.