Lietuvai „atrakino“ kiek daugiau nei trečdalį įšaldytų RRF lėšų

Europos Komisija (EK) „atrakino“ dalį, beveik 9 mln. eurų iš įšaldytų 26 mln. eurų Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (angl. Recovery and Resilience Facility, RRF) lėšų. Dėl likusios subsidijos dalies, pagal EK reglamentą, per ateinančius du mėnesius bus tęsiamas dialogas, po kurio bus priimtas galutinis sprendimas, pranešė Finansų ministerija.

Eurai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eurai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2023, 2:09 PM, atnaujinta Dec 19, 2023, 2:10 PM

EK įvertinusi Lietuvos pateiktą papildomą informaciją apie atliktus veiksmus, laiko 144 rodiklį „Seimui pateikti išsamios analizės pagrindu parengti pasiūlymai dėl aplinkosauginių mokesčių ir kitų ekonomikos augimo nestabdančių šaltinių apmokestinimo plėtros“ visiškai pasiektu.

EK pozityviai įvertino Vyriausybės pateiktus pasiūlymus Seimui dėl nekilnojamojo turto mokesčio pakeitimų. Aplinkosauginių mokesčių pakeitimai jau buvo pateikti anksčiau ir EK jau buvo pripažinusi šią rodiklio dalį pasiekta.

Už 144 rodiklį bus išmokėta visa likusi 8,734 mln. eurų suma. Šios lėšos Lietuvą pasieks ateinančių metų vasario–kovo mėnesiais, kadangi remiantis EK reglamentu, pozityvus sprendimas dar bus svarstomas ES Tarybos darbo grupėse ir komitetuose.

Įvertinusi Lietuvos pateiktą papildomą informaciją apie atliktus veiksmus dėl 142 rodiklio „Seimui pateikti išsamios analizės pagrindu parengti pasiūlymai dėl mokesčių lengvatų ar specialių apmokestinimo režimų atsisakymo“, Europos Komisija laiko rodiklį dalinai pasiektu. EK konstatavo, jog trūksta informacijos galutiniam sprendimui priimti, todėl Lietuvos prašoma per ateinančius du mėnesius pateikti papildomą informaciją. Gavus šią informaciją EK priims galutinį sprendimą dėl minėtam rodikliui skirtų lėšų išmokėjimo.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad EK spalio pabaigoje priėmė teigiamą iš dalies pakeisto Lietuvos RRF plano, įskaitant skyrių „REPowerEU“, vertinimą. Tačiau į Lietuvos prašymą dėl mokesčių reformos buvo neatsižvelgta.

Dabartinė plano vertė – 3,85 mlrd. eurų (2,3 mlrd. eurų dotacijų ir 1,55 mlrd. eurų paskolų). Tai beveik dvigubai viršija pirminio ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano vertę.

ES Tarybai pritarus, Lietuva galėtų gauti 150 mln. eurų išankstinį finansavimą „REPowerEU“ lėšomis. Pagal RRF Lietuva 2021 m. rugpjūtį jau gavo 289 mln. eurų išankstinį finansavimą, o 2023 m. gegužę – 542 mln. eurų pirmąją išmoką. Komisija kol kas yra įšaldžiusi 26 mln. eurų iš pirmojo RRF mokėjimo lėšų.

Vyriausybė spalio pabaigoje pritarė EK išvadai dėl „Naujos kartos Lietuva“ (NKL) plano, kuris finansuojamas RRF ir „RePowerEU“ lėšomis, keitimo. Ministrų kabinetas taip pat pritarė, jog papildytas RRF finansavimo Lietuvai planas būtų teikiamas Bendrijos Ekonomikos ir finansų reikalų tarybai (ECOFIN).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.