Maitinimo versle jau po Naujųjų įvyks svarbios permainos: pasakė, kaip tai atsilieps lankytojų piniginėms

Po Naujųjų metų maitinimo įstaigų išlaidos gali augti iki 20 proc.: naikinama PVM lengvata maistui, didėja minimali mėnesinė alga (MMA), brangsta alkoholis ir kuras. Jau dabar pramogoms ir laisvalaikiui taupantys gyventojai po Naujųjų baruose gali lankytis dar rečiau. Šventinėmis nuotaikomis šiuo metu gyvenantys maitinimo įstaigų vadovai apie verslo iššūkius žada rimčiau galvoti jau kitais metais, nes per šventes jų dėmesio laukia gausūs lankytojų būriai.

Jau dabar pramogoms ir laisvalaikiui taupantys gyventojai po Naujųjų baruose gali lankytis dar rečiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jau dabar pramogoms ir laisvalaikiui taupantys gyventojai po Naujųjų baruose gali lankytis dar rečiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jau dabar pramogoms ir laisvalaikiui taupantys gyventojai po Naujųjų baruose gali lankytis dar rečiau.<br>T.Bauro nuotr.
Jau dabar pramogoms ir laisvalaikiui taupantys gyventojai po Naujųjų baruose gali lankytis dar rečiau.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Edgaras Valeckas

Dec 19, 2023, 5:43 PM

Lieka paskutinės dienos, kuomet valgantieji kavinėse sumokės mažiau mokesčių. Nuo sausio 1 d. nustos galioti lengvatinis 9 proc. PVM tarifas maitinimo paslaugoms. Prieš dvejus su puse metų, 2021 metų liepą, įvesta lengvata buvo skirta padėti išgyventi maitinimo verslui po COVID-19. Vėliau ji buvo patęsta dėl karo ir energetinės krizės.

Lengvata baigia galioti šių metų gruodžio 31 d. Nuo kitų metų maistui kavinėse vėl turi būti taikomas 21 proc. PVM tarifas.

Negana to, nuo kitų metų Vyriausybės sprendimu mėnesio MMA didės 10 proc., arba 84 eurais, iki 924 eurų neatskaičius mokesčių.

Kartu auga ir akcizų dydžiai alkoholiui. Dėl to stipraus alkoholio 0,7 l butelis brangs daugiau nei 0,5 euro.

Bendrai išlaidas verslui augins ir didėjantys akcizai kurui. Ekonomistai skaičiuoja, kad dėl išaugusių akcizų vienas litras dyzelino kitais metais bus 0,05 euro brangesnis.

Kavinių ir restoranų savininkai skaičiuoja, kad nuo kitų metų jų išlaidos gali padidėti net penktadaliu. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad tiek gali brangti ir patiekalai. Verslininkai žada mažinti verslo sąnaudas, optimizuoti veiklą.

Neskuba bauginti

Klaipėdos restorano „Meridianas“ vadovas Gediminas Gudavičius neskuba bauginti lankytojų augsiančiomis kainomis.

„Taip, išlaidos didės, tačiau tikrai dar nesame priėmę sprendimo didinti kainas“, – sako G.Gudavičius.

Viskas priklausys nuo bendros ekonominės situacijos ir lankytojų srautų. Anot „Meridiano“ vadovo, didesnę įtaką vartojimui daro ne didėjančios verslo išlaidos, o vis dar augančios bankų palūkanos, kurias tenka mokėti gyventojams. Būtent socialiai aktyvūs jauni žmonės, turintys paskolų, ir sudaro didžiąją dalį restoranų ir kavinių lankytojų.

„Seksime situaciją. Keli mėnesiai metų pradžioje, kaip ir kasmet, nėra labai aktyvūs, reali padėtis bus aiškesnė ateinančią vasarą“, – skubotų sprendimų siūlo nedaryti G.Gudavičius.

Anot jo, šventinis laikotarpis yra intensyvaus darbymečio metas, todėl dabar visos jėgos yra nukreiptos organizuojant darbą ir pildant restorano lankytojų užsakymus. O prieš metus buvusi energetinė krizė verslą jau išmokė taupyti.

„Jau tada padarėme investicijas, kurios leidžia taupyti elektrą, kitus resursus. Tikrai netaupysime produktų ar kokybės sąskaita. Tačiau dabar šventės ir apie rūpesčius neverta galvoti“, – sako G.Gudavičius.

Jis siūlo visiems dalintis šventine nuotaika, o ne rūpesčiais ir neabejoja, kad klaipėdiečiai, miesto svečiai ir kitais metais aktyviai pietaus ir vakarieniaus kavinėse ir restoranuose.

Augs šešėlis?

Draugų restorano „Žemaitėjė“ vadovas Kostas „Vakarų ekspresui“ sakė, kad mažiausiai įtakos kitais metais maitinimo įstaigos darbui turės MMA padidinimas.

„Yra tik pora pozicijų: valytoja, indų plovėja, kurių mėnesinė alga yra minimali“, – sakė pašnekovas.

Anot jo, didžiausią įtaką turės 12 proc. augantis PVM, taip pat pasiūlymus su naujomis išaugusiomis kainomis pateikė ir alkoholinių gėrimų prekybininkai.

„Bendrai skaičiuojame, kad išlaidos kitais metais gali didėti apie 16–20 proc., sprendimo, kiek ir ar didinsime kainas, dar neturime. Tariamės su virtuvės šefu, kur būtų galima sutaupyti“, – sako „Žemaitėjės“ vadovas.

Anot jo, ekonominė situacija jau paskutinį pusmetį rodo, kad žmonės labiau taupo. Išaugus paskolų palūkanų normai, nemažai žmonių priversti papildomus šimtus eurų pervesti bankams, nors anksčiau tuos pinigus jie galėdavo skirti pramogoms, taip pat ir maistui kavinėse. Metų pradžia nuo sausio vidurio maitinimo įstaigoms Klaipėdoje ir taip nėra lengvas laikotarpis. Todėl „Žemaitėjė“ jau dabar planuoja trumpinti darbo laiką.

„Paprastomis savaitės dienomis ir dabar dirbame nuostolingai, todėl po Naujųjų planuojame dirbti nuo ketvirtadienio iki sekmadienio“, – planus atskleidžia Kostas.

Jis sako, kad per tuos dvejus metus, kai dirba restoranas, „lašinių“ (rezervų) užsiauginti nepavyko. Po pandemijos sekė karo Ukrainoje ir energetinės krizės iššūkiai.

„PVM lengvata praktiškai panaikino šešėlį maitinimo versle, nes neapsimokėjo. Matome, kaip išaugo oficialūs pardavimai. Nors patys tikrai apie tai negalvojam, manau, kad kitais metais dalyje maitinimo įstaigų šešėlis sugrįš“, – prognozuoja „Žemaitėjės“ vadovas.

Taip pat jis prognozuoja, kad kitų metų pradžioje padaugės maitinimo įstaigų, kurios stabdys savo veiklą. Gali padaugėti bankrotų.

Studenčiokai uždirbs daugiau

Restobaro „Gaisrinė“ vadovė Inga Sauserytė-Mažeikienė „Vakarų ekspresui“ sakė, kad MMA padidinimas turės įtakos verslui, nes nekvalifikuoti darbuotojai arba sezono metu dirbantys studenčiokai tikrai dabar uždirba minimalią arba artimą jai algą.

„Išlaidos didės, žiūrėsime, kur galime sutaupyti, jau dabar kur galime taupome elektrą. Tačiau pirmais mėnesiais kainų tikrai nekelsime. Žiūrėsime lankytojų reakciją. Pirkėjų krepšelis yra toks, koks yra, ir daugiau pinigų žmonės neturės“, – nežada atbaidyti klientų „Gaisrinės“ vadovė.

Ji sutinka, kad PVM lengvata leido maitinimo verslui atsitiesti po COVID-19 pandemijos, taip pat sušvelnino energetinės krizės ir Ukrainos karo padarinius. Nuo kitų metų įsigaliosiančios permainos neabejotinai atsilieps maitinimo verslui. Tačiau „Gaisrinės“ vadovę optimistiškai nuteikia tai, kad restobaras yra įsikūręs strateginėje Klaipėdos vietoje, Danės krantinėje, šalia Žvejų gatvės, kuri jau daugybę metų yra tapusi miestiečių traukos centru ir žmonių šioje Senamiesčio dalyje tikrai netrūksta.

„Vakarų ekspreso“ kalbinti vadovai bendrai sutaria, kad planuojami pokyčiai maitinimo versle nėra pirmi ir paskutiniai. Visos permainos iš pradžių įneša šiek tiek korekcijų, tačiau prie jų priprantama ir viskas vėl pradeda tekėti įprasta vaga. Jokie pabrangimai nepakeičia žmonių noro skaniai pavalgyti ar linksmai praleisti laisvalaikį.

Ramina gyventojus ir ekonomistai bei bankai, kurie konstatuoja, kad augantys akcizai ir kainos kitais metais neturėtų aplenkti atlyginimų augimo.

Pagal įvairias ekonomistų ir bankų prognozes, atlyginimai kitais metais augs 6–8 procentais, o metinės infliacijos lygis neturėtų siekti 3 procentų.

Vidurnakčio pokyčiai

Dėl PVM lengvatos panaikinimo netradicinė situacija susiklostys Naujųjų metų naktį. Švęsti pradėjusieji gruodžio 31 d. jau pirmąją Naujųjų metų minutę už maistą turėtų mokėti brangiau, nes turės būti taikomas ne 9, o 21 proc. PVM tarifas.

„Per Naujuosius dirbsime iki 24 val., problemų dėl PVM apskaitos nebus, nes pas mus vakaras bus pagal išankstinį apmokėjimą „viskas įskaičiuota“, – sako „Žemaitėjės“ vadovas Kostas.

Jam antrina ir I.Sauserytė-Mažeikienė, nes „Gaisrinėje“ maistas pagal suplanuotą grafiką bus patiektas iki vidurnakčio, o dėl alkoholio prekybos kitais metais niekas nesikeičia.

Taip pat pašnekovai sako, kad nekils jokių techninių problemų, nes naudojami modernūs kasos aparatai nesunkiai perprogramuojami.

Nesklandumų neturėtų kilti ir tiems, kas Naujųjų metų naktį nuspręs užsisakyti maisto pristatymo į namus paslaugą.

„Žinome, kad su „Bolt Food“ platforma dirbantys restoranai ruošiasi numatomam pokyčiui ir daugelis planuoja pakeitimus, tačiau pačios programėlės darbui tai neturi įtakos. Kiekvienas restoranas kainas nustato savo nuožiūra ir gali bet kada jas keisti“, – vz.lt sakė Justinas Bambalas, „Bolt Food“ vadovas Baltijos šalims.

Kadangi užsisakant maistą atsiskaitoma užsakymo metu, PVM pokytis kurjerių veiklai įtakos neturės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.