Seimas įteisino grynąjį atsiskaitymą nebuitiniams vartotojams, išsprendė 2 GW apribojimą saulės elektrinėms

Seimas antradienį, gruodžio 19 d., priėmė keletą kartų jau atidėtas pataisas, kuriomis nebuitiniams gaminantiems vartotojams keičiamas kaupiamos elektros apskaitos modelis iš apskaitos kilovatvalandėmis (angl. net-metering) į grynąjį atsiskaitymą (angl. net-billing).

Saulės elektrinė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulės elektrinė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2023, 1:07 PM

Kartu parlamentas išsprendė Konstitucinio Teismo (KT) antikonstitucišku pripažintą 2 GW suminės įrengtosios galios komercinėms saulės jėgainėms ribojimą, į teisinę bazę perkeldamas Vyriausybės nutarimą, pagal kurį komercines saulės jėgaines leidžiama plėtoti ir peržengus 2 GW ribą, tačiau, prireikus taikant elektros gamybos apribojimus.

Tą ir kitus atsinaujinančios energetikos plėtrai svarbius Atsinaujinančių išteklių energetikos ir lydinčiųjų įstatymų pakeitimus Seimas mėgino priimti praėjusį ketvirtadienį, tačiau tuomet pritrūko 7 parlamentarų balsų. Antradienį paketas priimtas 79 parlamentarams balsavus už, 12 – prieš, 30 – susilaikius.

Priimtose pataisose numatyta, kad grynasis atsiskaitymas nuo kitų metų bus privalomas juridiniams asmenimis (išskyrus nepelno siekiančias organizacijas) ir tiems buitiniams vartotojams, kurie turi arba teisėtai valdo vėjo elektrinę.

Taip pat nuspręsta leisti grynojo atsiskaitymo schemą pasirinkti ir buitiniams vartotojams, turintiems saulės elektrines, kai tam pritaria Valstybinė energetikos reguliavimo taryba. Teisę rinktis šią schemą dar turės aktyvieji vartotojai, piliečių energetikos bendrijos, kiti asmenys, kurie gamina ir vartoja elektrą savo reikmėms ir ūkio poreikiams, tačiau neturi gaminančio vartotojo statuso.

Vis tik projekte pasiūlyta, kad jau pradėtiems plėtoti atsinaujinančios energetikos projektams būtų numatytas pereinamasis laikotarpis ir iki 2031 m. leisti energiją dar apskaityti kilovatvalandėmis.

Pagal „net-billing“ schemą, sukaupta ir nepanaudota gaminančio vartotojo energija būtų pateikta nepriklausomam tiekėjui ir kaupiama virtualioje sąskaitoje eurais pagal sutartą tarifą. Šiuo kaupimo modeliu galėtų naudotis ir dalis atsinaujinančių išteklių energijos bendrijų, piliečių energetinės bendrijos, aktyvūs vartotojai.

Tuo metu KT pastabas dėl Konstitucijai prieštaraujančio 2 GW ribojimo kartu su šiuo paketu Seimas imasi taisyti parlamentarams įregistravus du pasiūlymus.

Seimo narys Kazys Starkevičius pasiūlė į įstatymą perkelti vasario Vyriausybės nutarimą, kuriuo nustatyta, kaip būtų ribojama elektros gamybą viršijus 2 GW. KT pasisakė, kad toks reguliavimas privalo būti apibrėžtas įstatymu, o ne Vyriausybės nutarimu. Parlamentarai Andrius Bagdonas ir Lukas Savickas siūlė 2 GW apribojimo komercinėms saulės jėgainėms atsisakyti visai.

Abiem pasiūlymams priimtose pataisose pritarta iš dalies ir numatyta, kad tolesnė elektrinių plėtra galima. Apibrėžta, kad plėtotojai, kurie iki 2 GW ribos įvedimo buvo sudarę ketinimo protokolus ir atlikę prievolių įvykdymo užtikrinimą, tačiau dar negavę leidimo elektrines statyti, gali jas plėtoti, tačiau taikant tam tikrus elektros gamybos apribojimus.

Energetikos ministras Dainius Kreivys anksčiau sakė, kad pakoreguoti įstatymą ir įgyvendinti Teismo sprendimą reikia dar šioje Seimo sesijoje, esą to nepadarius šiemet, pavasarį parlamentas gali nespėti įgyvendinti pataisų. KT sprendimas įsigalios gegužės 1 d., tad neatsižvelgus į jį laiku, ministro teigimu, sustotų tolesnė gaminančių vartotojų plėtra.

2 GW suminės įrengtosios galios apribojimas komercinėms saulės elektrinėms įteisintas kartu su pernai vasarą priimtu atsinaujinančios energetikos „proveržio paketu“. Lapkričio pradžioje KT jį pripažino prieštaraujančiu Konstitucijai, nes įstatyme nebuvo nurodyta, kaip toliau saulės jėgainių plėtrą turėtų vykdyti asmenys, kurie pradėjo statyti elektrines, tačiau, dėl įvesto apribojimo, ūkinės veiklos tęsti nebegalėjo.

Be šių nuostatų, paketu taip pat atnaujinamas Lietuvos atsinaujinančios energetikos tikslas siekiant, jog 2030 m. iš saulės, vėjo bei kitų žaliosios energijos šaltinių šalyje būtų pagaminama mažiausiai 55 proc. bendro galutinio elektros suvartojimo. Galutiniu tikslu įtvirtinamas 100 proc. tikslas.

Taip pat siūloma teisiškai įtvirtinti 0,001 Eur/kWh gamybos įmoką, kurią bendruomenėms mokėtų elektrą iš atsinaujinančių išteklių gaminantys subjektai, numatyti kiti atsinaujinančių išteklių energetikos plėtrą turintys skatinti pakeitimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.