Lietuva nepasiekusi 3 iš 19 rodiklių, numatytų antrajame RRF lėšų mokėjimo prašyme

Lietuva šiuo metu yra nepasiekusi 3 iš 19 rodiklių, numatytų antrajame Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (angl. Recovery and Resilience Facility, RRF) lėšų mokėjimo prašyme, tvirtina Finansų ministerijos Investicijų departamento vyr. patarėjas Paulius Baniūnas. Pasak jo, Žemės ūkio ministerijos rodikliui rizikų nematoma, tačiau Ekonomikos ir inovacijų ministerijos (EIM) bei Finansų ministerijos (FM) rodiklių neįgyvendinimui yra didelė rizika.

Eurai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eurai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-20 12:29

„Didelės rizikos rodikliai yra Ekonomikos ir inovacijų ministerijos dėl paskatų verslui investuoti į mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros atnaujinimą. Čia veiksmai buvo atlikti, neformaliai buvo atsiskaityta Europos Komisijai (EK), tačiau su EK kilo diskusija dėl veiksmų pakankamumo. Šiuo metu diskusija tebevyksta, tariamės taip pat su EIM, ką papildomai būtų galima padaryti“, – Seimo Audito komiteto posėdyje teigė P.Baniūnas.

„Kitas rodiklis susijęs su visų mokesčių pertvarkos paketu. Vienas iš elementų yra pasiektas, bet to nepakanka, rodiklyje numatyti ir socialinio draudimo įmokų pakeitimai. Jie pateikti Seimui, šiuo metu svarstomi, tikimės, kad dėl jų pavyks sutarti“, – tvirtino jis.

Anot FM atstovo, kituose mokėjimų prašymuose šiuo metu identifikuojama 13 didelės rizikos rodiklių.

P.Baniūnas tvirtino, kad įgyvendinant plano „Naujos kartos Lietuva“ subsidinę dalį, jau paskelbta kvietimų už 2 mlrd. eurų, o sutarčių sudaryta už 1 mlrd. eurų. Pasak jo, beveik visos subsidijų lėšos yra paskelbtuose kvietimuose ir per 3–6 mėnesius tai pavirs įgyvendinamais projektais.

„Paskolos lėšoms kvietimai planuojami atsinaujinantiems energijos ištekliams kitų metų pirmame ketvirtyje, o pramonei – antrame ketvirtyje. Praktiškai per pirmą pusmetį planuojama visus kvietimus paskelbti papildomoms paskolos lėšoms“, – aiškino FM atstovas.

Pasiektas 61 rodiklis iš 218

Galiausiai kalbėdamas apie „Naujos kartos Lietuva“ plano rodiklių įgyvendinimą, FM atstovas pažymėjo nuo gegužės mėnesio pasiektą progresą – papildomai įgyvendinta 15 rodiklių, daugiausiai jų – reguliaciniai.

„Daugiausiai rodiklių kol kas reguliaciniai, natūralu, kad šie veiksmai pirmiausiai atliekami, o investicijos dažnai seka po reguliacinių pokyčių“, – sakė P.Baniūnas.

„Investicijų rodikliams pasiekti reikia ne tik pradėti projektus, bet juos ir pabaigti. Todėl jų kol kas nėra pasiekta daug, bet projektai yra prasidėję ir rodiklių yra siekiama“, – aiškino jis.

P.Baniūno pateiktuose duomenyse nurodoma, kad iš 218 pasiekta 50 reguliacinių ir 11 investicinių rodiklių. Tuo tarpu kol kas nepasiekti 29 reguliaciniai bei 128 investiciniai rodikliai.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad EK spalio pabaigoje priėmė teigiamą iš dalies pakeisto Lietuvos RRF plano, įskaitant skyrių „REPowerEU“, vertinimą. Tačiau į Lietuvos prašymą dėl mokesčių reformos buvo neatsižvelgta.

Dabartinė plano vertė – 3,85 mlrd. eurų (2,3 mlrd. eurų dotacijų ir 1,55 mlrd. eurų paskolų). Tai beveik dvigubai viršija pirminio ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano vertę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.