Ragina atidžiai įvertinti atliekamus mokėjimus: to nė nežinodami galite paremti teroristus

Lietuvos bankas ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atkreipia finansų rinkos dalyvių dėmesį į padidėjusią teroristų finansavimo riziką, susijusią su įvykiais Izraelyje ir Gazos ruože.

Atkreipiamas dėmesys į padidėjusią teroristų finansavimo riziką, susijusią su įvykiais Izraelyje ir Gazos ruože.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Atkreipiamas dėmesys į padidėjusią teroristų finansavimo riziką, susijusią su įvykiais Izraelyje ir Gazos ruože.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2023, 2:49 PM

„Finansų rinkos dalyviai turi itin atidžiai vertinti su konflikto regionu susijusius mokėjimus, šių paslaugų teikėjus, tarpininkus, pelno nesiekiančias organizacijas ir kriptovaliutų keityklas. Skirtingai nuo pinigų plovimo, teroristų finansavimo atvejais lėšų kilmė gali būti ir iš teisėtų šaltinių, tačiau jos gali būti naudojamos nelegaliems tikslams“, – pranešime sakė Lietuvos banko valdybos narys Simonas Krėpšta.

„Tik kryptingai veikianti, aktualiausias grėsmes bei rizikas valdanti prevencijos sistema gali užkardyti teroristų finasavimą ir pinigų plovimą. Tiek priežiūros institucijos, tiek finansų rinkos dalyviai turi rūpintis, kad ši prevencijos sistema veiktų, todėl dalintis aktualiausia informacija yra ypač svarbu“, – nurodė FNTT direktoriaus pavaduotojas Audrius Valeika.

Lietuvos institucijos primena, kad net ir nedidelės pinigų sumos, siunčiamos teroristams, gali padaryti didelę žalą. Dėl to labai svarbu, kad finansų įstaigos išsamiai vertintų šią riziką ir nustačiusios įtartinas operacijas praneštų FNTT.

Remiantis įvairiais vertinimais, didžiausia teroristinių organizacijų įtaka matoma Libane, Jemene, Irane, Irake, Sirijoje, Egipte ir dalyje kitų Artimųjų Rytų bei Afrikos valstybių.

„Hamas“ įvardijama teroristine organizacija ir jai taikomos Europos Sąjungos, JAV Užsienio lėšų kontrolės biuro (angl. Office of Foreign Assets Control, OFAC), Jungtinės Karalystės ir kitų valstybių sankcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.