Apeliacinis teismas: „Elektrum Lietuva“ privalėjo sustabdyti sutarties su „Vydmantai wind park“ vykdymą

Lietuvos apeliacinis teismas paliko nepakeistą Vilniaus apygardos teismo sprendimą, kuriuo atmestas UAB „Vydmantai wind park“ ieškinys UAB „Elektrum Lietuva“ dėl vienašališko sutarties vykdymo sustabdymo pripažinimo neteisėtu, 1 272 797,37 Eur baudos, 1 574 662,41 Eur skolos už pagal sutartį patiektą elektros energiją ir 90 930,01 Eur delspinigių už pavėluotą atsiskaitymą už patiektą elektros energiją priteisimo.

„Elektrum Lietuva“ teisėtai sustabdė su „Vydmantai wind park“ sudarytos sutarties vykdymą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Elektrum Lietuva“ teisėtai sustabdė su „Vydmantai wind park“ sudarytos sutarties vykdymą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2023, 1:40 PM

Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad „Elektrum Lietuva“ teisėtai sustabdė su „Vydmantai wind park“ sudarytos sutarties dėl vėjo elektrinių parke Vakarų Lietuvoje pagamintos energijos perdavimo į tinklą vykdymą.

„Vydmantai wind park“ yra laikoma kontroliuojama asmenų, kuriems taikomos tarptautinės sankcijos, todėl būtent ji turi pareigą paneigti savo ryšių su Rusijos Federacija egzistavimą, tačiau to nepadarė.

Atsakovė „Elektrum Lietuva“ ne kartą siūlė „Vydmantai wind park“ pateikti duomenis, įrodančius, kad jos nekontroliuoja sankcionuoti asmenys, tačiau pastaroji arba ignoravo atsakovės prašymus, arba nurodydavo, jog tokių duomenų negali pateikti dėl techninių galimybių. Net ir bylos nagrinėjimo metu „Vydmantai wind park“ teikė skirtingus duomenis apie kontroliuojančius akcininkus.

Apeliacinio teismo teisėjų kolegijos vertinimu, „Elektrum Lietuva“ šiuo atveju turėjo ne teisę, bet pareigą sustabdyti sutarties ir prievolių pagal sutartį vykdymą arba ją nutraukti, todėl pagrindo panaikinti ar pakeisti apygardos teismo sprendimą nėra.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartis civilinėje byloje įsiteisėja jos priėmimo dieną, tačiau per tris mėnesius nuo priėmimo dienos gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.