Skaičiuoja, kad transporto įmonėms grąžinta milijonai užsienyje sumokėtų PVM ir akcizų

Lietuvos transporto ir logistikos įmonės kasmet susigrąžina milijonus užsienio valstybėse sumokėto pridėtinės vertės mokesčio (PVM) bei akcizo mokesčio už kurą, o susigrąžintų mokesčių kiekis auga. „Linavos“ mokymo centras skaičiuoja, kad vien per devynis 2023 metų mėnesius daugiau nei 100 įmonių buvo padėta susigrąžinti 1,5 mln. eurų užsienio valstybėse sumokėto pridėtinės vertės mokesčio ir 200 tūkst. eurų akcizo mokesčio už dyzelinį kurą.

Šiemet susigrąžinto PVM ir akcizo mokesčio skaičiai gali būti didesni arba bent jau identiški tiems, kurie buvo 2022 metais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šiemet susigrąžinto PVM ir akcizo mokesčio skaičiai gali būti didesni arba bent jau identiški tiems, kurie buvo 2022 metais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2023, 11:44 AM

„Linavos“ mokymo centras prognozuoja, kad šiemet susigrąžinto PVM ir akcizo mokesčio skaičiai gali būti didesni arba bent jau identiški tiems, kurie buvo 2022 metais.

Pernai „Linavos“ mokymo centras 142 šalies transporto įmonėms padėjo susigrąžinti 2,2 mln. eurų užsienio valstybėse sumokėto pridėtinės vertės mokesčio ir 261 tūkst. eurų sumokėto akcizo mokesčio už dyzelinį kurą.

PVM transporto įmonės susigrąžina už išlaidas, susijusias su transporto priemonių aptarnavimu, Europos Sąjungos šalyse ir Norvegijoje, Šveicarijoje, Jungtinėje Karalystėje.

Verta žinoti, kad transporto įmonės gali susigrąžinti PVM ne tik už kurą, bet ir už kelių mokesčius, transporto priemonių remontą, bei kelionės išlaidas, tokias kaip apgyvendinimo ar viešojo transporto mokesčiai. Šių mokesčių susigrąžinimas leidžia gerokai sumažinti verslo vykdymo išlaidas.

Pagrindinės šalys Lietuvos transporto įmonėms grąžinančios akcizo mokestį yra Prancūzija ir Belgija. Taip pat dalinį akcizo mokestį galima susigrąžinti už dyzelinį kurą pirktą tokiose šalyse kaip Italija, Kroatija, Slovėnija, Vengrija, Ispanija ir pan., jei buvo atliekami krovinių ar keleivių pervežimai.

Akcizo mokesčiai grąžinami, jei didžiausia leidžiama krovininės transporto priemonės masė yra didesnė kaip 7,5 tonos o taip pat, keleivių vežimo įmonėms, naudojančioms M2 arba M3 klasės transporto priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.