JAV kaltina Kiniją: tikina, kad kiniški česnakai kelia pavojų nacionaliniam saugumui

JAV senatorius Rickas Scottas teigia, kad kiniški česnakai yra nesaugūs, gamybos metodai – nehigieniški. Kinija yra didžiausia pasaulyje šviežių ir atšaldytų česnakų eksportuotoja, o JAV yra pagrindinė jų vartotoja. Tačiau ši prekyba jau daugelį metų kelia ginčus.

Teigia, kad kiniški česnakai yra nesaugūs, gamybos metodai – nehigieniški.<br>M.Patašiaus nuotr.
Teigia, kad kiniški česnakai yra nesaugūs, gamybos metodai – nehigieniški.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-31 20:46

JAV taip pat apkaltino Kiniją, kad ji česnakus į rinką tiekia dempingo kaina, kuri yra mažesnė už savikainą, praneša BBC.

Nuo praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio vidurio ji nustatė didelius muitus arba mokesčius Kinijos importuojamiems produktams, kad JAV gamintojai nebūtų išstumti iš rinkos.

R.Scottas kreipėsi į prekybos sekretorių ir paragino vyriausybę atlikti tyrimą dėl iš Kinijos importuojamų česnakų poveikio nacionaliniam saugumui.

Savo laiške senatorius nurodo susirūpinimą keliančius dalykus ir pabrėžia: „Didelį susirūpinimą visuomenės sveikatai keliantį susirūpinimą dėl užsienio šalyse auginamų česnakų – ypač komunistinėje Kinijoje auginamų česnakų – kokybės ir saugos“.

Minima praktika, kuri, pasak jo, „gerai užfiksuota“ internetiniuose vaizdo įrašuose, kulinariniuose tinklaraščiuose ir dokumentiniuose filmuose, įskaitant česnakų auginimą nuotekose.

Jis paragino Prekybos departamentą imtis veiksmų pagal įstatymą, leidžiantį tirti konkretaus importo poveikį JAV saugumui.

Taip pat labai išsamiai aptarė įvairias česnakų rūšis, į kurias reikėtų atkreipti dėmesį: „Visų rūšių česnakai, sveiki arba suskirstyti skiltelėmis, nulupti arba nenulupti, atšaldyti, švieži, sušaldyti, konservuoti laikinai arba supakuoti į vandenį ar kitą neutralią medžiagą.“

Kvebeko „McGill“ universiteto Mokslo ir visuomenės biuras, kuris stengiasi populiarinti ir aiškinti mokslo klausimus, teigia, kad „nėra įrodymų“, jog Kinijoje nuotekos naudojamos kaip trąšos česnakams auginti.

„Žmonių atliekos yra tokia pat veiksminga trąša, kaip ir gyvūnų atliekos. Žmonių nuotekų paskleidimas laukuose, kuriuose auginami augalai, neskamba patraukliai, tačiau tai yra saugiau, nei galite pagalvoti“, – teigiama 2017 m. universiteto paskelbtame straipsnyje.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.