„Darnu Group“ išlaiko lyderių pozicijas: paskutinį metų ketvirtį pardavė daugiausiai aukštos klasės būstų Vilniuje

Praėjusiais metais daugiausiai būstų (63) sostinės pirminėje aukštos klasės rinkoje pardavė nekilnojamo turto vystymo bendrovė „Darnu Group“. Jos turimi duomenys ir skaičiavimai rodo, kad šis segmentas išlieka stabilus, tačiau pirkėjų profilis pastaruoju metu stipriai keičiasi – didėja tokį būstą įsigyjančių be paskolos, taip pat jį perkančiųjų gyvenimui, o ne investicijai.

„Darnu Group“ pardavimų ir nuomos vadovas Mykolas Čiplys.
„Darnu Group“ pardavimų ir nuomos vadovas Mykolas Čiplys.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 3, 2024, 1:00 PM

„Vertinant praėjusių ir šių metų rezultatus, aukštos klasės pirminė būsto rinka sostinėje išliko stabili – suprastėję ekonominiai lūkesčiai ir būsto įperkamumo rodikliai reikšmingos įtakos šio segmento pardavimų tempui ir kainoms nepadarė. Tai susiklostė dėl itin nedidelės pasiūlos ir šio turto pirkėjų finansinio atsparumo išoriniams faktoriams, geresnių galimybių įsigyti jį be paskolos“, – sako „Darnu Group“ pardavimų ir nuomos vadovas Mykolas Čiplys.

Pirminės aukštos klasės būsto rinkos dalis sostinėje per metus nesikeitė ir sudarė apie 10 proc. visos pasiūlos – šiuo metu pirkėjams siūloma 312 butų. Šio segmento pardavimų dalis bendroje Vilniaus pirminėje rinkoje 2023 m. nežymiai augo ir siekė beveik 10 proc. (parduota 218 butų), kai prieš metus ji siekė kiek daugiau nei 7 proc. (parduoti 185 butai).

M.Čiplys teigia, kad „Darnu Group“ išlaikė lyderystę pardavusi 29 proc. (63 vnt.) visų aukštos klasės būstų Vilniuje. Paskutinis ketvirtis įmonei buvo sėkmingiausias, kuomet buvo parduoti 25 butai – tai lėmė didesnė pasiūla bendrovei pradėjus vystyti ir pristačius jau paskutiniuosius Paupio rajono etapus.

„Analizuojant mūsų turimus Paupio rajono pardavimų duomenis aiškiai pastebime besikeičiančias pirkėjų profilio tendencijas, o tai labiausiai susiję su pabrangusiu skolinimusi. Pastaruoju metu vis didesnė dalis tokį būstą perka ne investicijai, o gyvenimui sau arba artimiesiems – pastarųjų skaičius 2023 m. siekė 73 proc., kai 2022 m. jų buvo 53 proc. Be to, didėja skaičius ir tų, kurie jį įsigyja be paskolos – 2023 m. tokių pirkėjų skaičius išaugo 12 proc. ir taip pat siekė 73 proc., kai vidutinė pardavimo kaina rajone šiemet buvo 5838 eurų už kv. m.“, – komentuoja M.Čiplys.

Anot eksperto, šiuo metu rinkoje pastebimi vis aktyvesni veiksmai, siūlant pirkėjams nuolaidas ar kitas pridėtinės naudas. Vis dėlto žaidimas konkrečiomis piniginėmis nuolaidomis šiandien labiau yra išimtis, o ne taisyklė.

„Šie dalies vystytojų veiksmai susiję su tikslu kuo greičiau realizuoti turimą būstų sandėlį, kuomet pritraukti pirkėjus yra kur kas sudėtingiau nei 2020–2021 m. Tai labiau būdinga smulkesniems vystytojams, turintiems jautresnę finansinę sveikatą“, – pastebi „Darnu Group“ pardavimų ir nuomos vadovas.

M.Čiplio teigimu, vidutinė aukštos klasės būsto kaina Vilniaus pirminėje rinkoje šiuo metu siekia 5000 eurų už kv. m – tai yra apie 4 proc. daugiau nei 2022 m.

„Prognozuojame, kad dėl esamo ekonominio fono, reikšmingai veikiančio ne tik pirkėjus, bet ir nekilnojamojo turto vystytojus, tiek kainos, tiek pasiūla ir pardavimai aukštos klasės būsto segmente laikysis panašiame lygyje ir 2024 m.“ , – teigia „Darnu Group“ ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?