S. Gentvlias tikina, kad, padidėjus akcizams už buitinių dujų balionus, gyventojai nėra palikti likimo valiai

Nuo naujųjų metų įsigaliojus didesniam akcizui už dujų balionus, aplinkos ministras Simonas Gentvilas akcentuoja, kad jų pakeitimas elektrinėmis viryklėmis nėra drastiškas procesas. Pasak jo, tai daroma jau kone ketverius metus.

Simonas Gentvilas<br>V.Skaraičio nuotr.
Simonas Gentvilas<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Gentvilas.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
S.Gentvilas.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-01-04 21:54

„Jau ketveri metai, kaip didelis procesas dujų balionų pakeitimo viryklėmis yra įsibėgėjęs. Jis be galo sėkmingas. Gyventojai nėra palikti likimo valiai, gyventojai jau yra pasikeitę“, – LRT televizijai ketvirtadienį patikino S. Gentvilas.

„2 tūkst. daugiabučių namų yra pakeisti dujiniai balionai į elektrines virykles. Dar 600 namų parama paskelbiama dabar, šiais metais“, – aiškino jis.

Aplinkos ministro teigimu, 30 tūkst. šalies gyventojų, kurie yra prijungti prie centrinio suskystintų dujų šildymo, gali kreiptis dėl kompensacijų.

„Jeigu gyventojai kvalifikuojasi šildymo kompensacijoms, valstybė apmoka. (...) Bet 30 tūkst. gyventojų turi galvoti ir apie alternatyvas. Valstybė remia tas alternatyvas, Aplinkos ministerija duoda paramą 50 proc. pasikeisti į biokuro katilą arba šilumos siurblį“, – teigė S. Gentvilas.

Seimas praėjusių metų gegužę pritarė Akcizų įstatymo projektui, kuriam įsigaliojus, atsisakyta energiniams produktams taikomų akcizų lengvatų, numatyta nuosekliai didinti akcizų tarifus taršioms kuro rūšims bei į taikomus tarifus įtraukta anglies dvideginio dedamoji.

Remiantis šiuo projektu, nuo naujųjų metų naftos dujoms, kurios yra išpilstytos į balionus, taikomas 304,1 Eur/t akcizo tarifas. Prieš tai tarifas buvo nulinis.

Ketvirtadienį su raginimu atsakingai įvertinti neigiamą šio naujo reguliavimo poveikį Lietuvos pramonininkų ir verslo konfederacijos kreipėsi į Vyriausybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.