Perspėja apie nemalonias naujienas ir jų padarinius: gyventojus ragina imtis sprendimų jau dabar

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius tikina, kad metus pasitinkame pozityviais skaičiais, bet horizonte – ir gana nemalonios naujienos ir jų padariniai.

Panašu, vėl įžengėme į elektros kainų piko laikotarpį.<br> Lrytas.lt koliažas.
Panašu, vėl įžengėme į elektros kainų piko laikotarpį.<br> Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2024, 2:51 PM, atnaujinta Jan 10, 2024, 2:52 PM

2023 m. gruodį metinė infliacija sudarė 1,6 proc.; apskaičiuotoji pagal vartotojų kainų indeksą – vos 1,2 proc. Vartojimo prekių ir paslaugų kainų pokytis 2023 m. gruodį, palyginti su lapkričiu, sudarė -0,6 proc. Pagal vartotojų kainų indeksą (VKI) apskaičiuotas vartojimo prekių ir paslaugų kainų pokytis sudarė -0,5 proc.

V.Janulevičius pabrėžė, kad tokie skaičiai iš esmės yra gera naujiena.

„Kas tai lėmė? Remiantis paskelbta statistika, brango farmacijos, mėsos produktai, kartu su jais ir viešojo maitinimo paslaugos, automobiliai, tabako gaminiai, asmens priežiūros reikmenys ir priemonės. Kas gruodį pigo? Elektros energija, šilumos energija, degalai ir tepalai, mažėjo ir kietojo kuro kainos“, – trečiadienį popiet feisbuke rašė V.Janulevičius.

Visgi jis perspėjo: sausis gali būti gerokai kitoks.

„Brango suskystintos naftos dujos, tikėtina, tai gali smarkiai paveikti kai kurių maisto produktų kainą. Be to, panašu, vėl įžengėme į elektros kainų piko laikotarpį. Sausio 1–9 dienomis elektros mėnesio kaina „Nord Pool“ biržoje siekė 0,181 Eur/kWh be PVM ir buvo apie du kartus didesnė už gruodžio vidutinę kainą, kuri sudarė 0,089 Eur/kWh. Kelias dienas vėl stebėjome jei ne rekordus, kaip 2022 m., tai visai arti jų. Ir manau, tai tikrai ne pabaiga“, – komentavo Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas.

V.Janulevičius pridūrė nesiūlantis dėl kaltinti valdžios ar Nord Pool“ biržos. Anot jo, patys gyventojai gali sumažinti savo namų ar įmonės kaštus elektros energijai.

„Juk kiekvienas savo namuose galime įsirengti arba elektrinę ant stogo, arba nutolusią elektrinę, ir baimės dėl kokių nors beprotiškų elektros kainų šuolių bus mums visiškai neaktualios. Nuosava saulės elektrinė (arba nutolusi) bei šilumos siurblys yra ne tik puiki alternatyva dujoms, bet ir tikrai taupus variantas.

Galiu pateikti savo asmeninį pavyzdį: skaičiuojant energijos sunaudojimą vienam kvadratiniam metrui, investicija į saulės elektrinę bei šilumos siurblį duoda apie 30 proc. metinės grąžos. Įkvepiantis skaičius, tiesa? Jau nekalbu apie 2022 m. – su tuo metu mus ištikusiomis elektros kainomis investicinė grąža palyginti su dujomis galėjo siekti 40– 50 proc.“, – skaičiavo jis.

Anot V.Janulevičiaus, bet kurios saulės elektrinės ekonominis efektas yra akivaizdus.

„Kiekvienas, investavęs į savo apsirūpinimą elektros energija, ne tik jaučiasi saugesnis dėl ateities kainų šoko, bet ir labai greitai pajunta šios investicijos naudą“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.