Viešųjų pirkimų tarnyba nutraukė sutartį su „Novian Systems“: įtraukė į Nepatikimų tiekėjų sąrašą

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) informuoja, jog praėjusią savaitę nutraukė sutartį su UAB „Novian Systems“, kuri turėjo modernizuoti Centrinę viešųjų pirkimų (CVP) informacinę sistemą („Saulė IS“).

VPT informuoja, jog praėjusią savaitę nutraukė sutartį su UAB „Novian Systems“.<br>D.Umbraso nuotr.
VPT informuoja, jog praėjusią savaitę nutraukė sutartį su UAB „Novian Systems“.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2024, 5:41 PM, atnaujinta Jan 11, 2024, 10:25 AM

Tarnyba informuoja, kad paslaugų teikėjas įtraukiamas į Nepatikimų tiekėjų sąrašą. Iki šių metų sausio 3 d. teismas dėl VPT priimto sprendimo nutraukti sutartį dėl esminių sutarties pažeidimų taikė laikinąsias apsaugos priemones.

VPT primena, kad 2023-iaisiais dienos šviesą turėjusi išvysti modernizuota CVP IS dėl paslaugų teikėjo paslaugų teikimo vėlavimo jos taip ir neišvydo – „Saulė IS“ projekto ateitis buvo užstrigusi teisiniuose ginčuose.

„Novian Systems“ padarė ne vieną esminį sutarties pažeidimą, dėl to „Saulė IS“ projektas nebuvo laiku įgyvendintas, o VPT patyrė ne tik finansinių nuostolių, bet ir nukentėjo visos viešųjų pirkimų sistemos dalyviai, kurie tikėjosi, kad jau nuo 2023 metų turės galimybę pradėti vykdyti pirkimus modernizuotoje sistemoje, taupant kaštus ir laiką.

Viešųjų pirkimų įstatymas įpareigoja organizacijas skelbti informaciją apie pirkimo sutarties neįvykdžiusius ar netinkamai ją įvykdžiusius tiekėjus, siekiant išvengti panašių situacijų ateityje. Tarnyba informuoja, kad paslaugų teikėjas „Novian Systems“ dėl esminio sutarties pažeidimo nuo 2024 sausio 10 d. yra įrašomas į Nepatikimų tiekėjų sąrašą. Bendrovės įtraukimas į šį sąrašą reiškia, kad įmonei dalyvavimas viešuosiuose pirkimuose bus gerokai apsunkintas – pirkimų vykdytojai turės teisę pašalinti tokį tiekėją iš pirkimo, jei tiekėjas neįrodys, kad yra „apsivalęs“ dėl padaryto pažeidimo“, – rašoma pranešime.

VPT vadovo Dariaus Vedricko teigimu, tenka tik apgailestauti, kad dėl nepatikimo tiekėjo CVP IS modernizavimas gerokai užtruko, tačiau vadovas tikina, jog tarnyba yra užsibrėžusi tikslą 2024 metais sudėlioti CVP IS modernizavimo viziją, numatyti galimybes ją įgyvendinti.

Prabilo apie žalą įmonei

„Novian Systems“ generalinis direktorius Tomas Vitkus:

„Siekiame kurti klientų poreikius atitinkančius kokybiškus ir modernius sprendimus.

Šio tikslo siekėme ir „Saulės“ informacinės sistemos kūrimo projekte, tačiau dėl perkančiosios organizacijos pasirinkto projekto valdymo būdo, kai sistema buvo kuriama palaipsniui ir lygiagrečiai plėtojant atskirus projekto etapus, taip pat projekto vykdymo eigoje papildomai detalizuojant perkančiosios organizacijos poreikius, paaiškėjo, jog iš esmės išaugo paslaugų teikimo apimtys.

Nepaisant to, kad ne kartą inicijavome sutarties apimčių, prioritetų ir terminų peržiūrėjimą atsižvelgiant į realius projekto poreikius ir kaštus, perkančioji organizacija šiuo klausimu nebendradarbiavo. Apmaudu, kad reguliatoriaus vaidmenį rinkoje atliekanti institucija pasirinko šį kelią.

Siekdami išspręsti susidariusią situaciją ir rasti sprendimą, kaip suvaldyti projekto apimtis ir terminus, dar 2023 m. birželį kreipėmės į teismą. Taip pat, suprasdami projekto svarbą ir nepaisydami ženkliai išaugusių projekto apimčių, iki šių metų sausio 7 dienos, kai savo ruožtu dėl kitos pusės esminio pažeidimo nutraukėme šią sutartį, tęsėme jo darbus.

Pabrėžiame, kad su perkančiosios organizacijos pozicija dėl esminių sutarties pažeidimų bei sprendimu dėl bendrovės įtraukimo į nepatikimų tiekėjų sąrašą nesutinkame.

Tenka apgailestauti, kad situacijoje, kurią lėmė abiejų šalių dalyvavimas, nepaisant mūsų siekio bendradarbiauti ir ieškoti būdų išspręsti susidariusią situaciją, perkančioji organizacija, būdama ir rinkos reguliatorius, pasirinko sankcijų ir tiekėjo baudimo, o ne konstruktyvios išeities ir projekto įgyvendinimo kelią, tuo taip pat darydama įmonei žalą.“

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.